2016. január 27., szerda

Sajtos és sós perec - teljes kiőrlésű


Ki ne szeretné a perecet?
Ropogós sajtkéreggel vagy a klasszikus sós verzióban.
Sós és sajtos egyaránt készült, lehet választani :)




Hozzávalók:

280gr teljes kiőrlésű búzaliszt
110gr finomliszt
50gr búzasikér
20gr friss élesztő
35gr vaj
35gr olaj
155gr víz
125gr tej
1 tk só
1 púpos tk négyszeres erősségű édesítő (eritrit+stevia)

Tetejére:
1 felvert tojás
sómassza /reszelt sajt

Sómasszához: 
1,5 ek finomliszt
1 ek só
6 ek víz

~ Sima, fényes felületű tésztát dagasztok a kenyérsütő dagasztóprogramjával, majd fedeles tálban kelesztem egy órát.
~ A tésztát átgyúrom, mérlegre dobom, 13 egyenlő részre vágom, így 20ch lesz egy darabban.
~ 15 percet hagyom pihenni. Rudakat sodrok, perecet formázok , sütőpapíros tepsire teszem, tojással megkenem. (nem kell alálisztezni a sodráshoz)
~ 20 perc múlva a sajtosnak szánt pereceket megszórjuk a reszelt sajttal, a sósra tervezetteket nem bántjuk, 200-220 fokos , előmelegített sütőbe toljuk, majd elkészítjük a sómasszát.
~ Csomómentesre a sót, lisztet, vizet, a sütési idő letelte előtt 3-4 perccel kivesszük a tepsit, meglocsoljuk a perceket, visszatoljuk. 16-18 perc alatt sül készre.

Finom, puha, vajas tészta, másnap is élvezhető, jól fagyasztható.



Nikk


5 megjegyzés:

  1. Szia! Szerinted a vaj,olaj hlyett turot tenni bele nagy hulyeseg lenne ? Koszi, viki

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. szia! Simán tejetsz bele túrót, bármibe egyébként de ne helyette hanem mellé. Zsiradék nélkül száraz, kemény lesz.

      Törlés
  2. Hű, ez nagyon fini lett. Köszönöm a receptet!
    A sómizé asszem nekem lágyra sikerült, az kissé lepergett a pereckéimről, de nem baj, esszük mellé. Leközelebb majd picit sűrűbbre hagyom.

    VálaszTörlés
  3. Buliba szoktam vinni, hogy én is tudjak mit enni. Olyan nagy sikere van, hogy saját részre már külön kell csomagolnom. :)

    VálaszTörlés
  4. Ez lesz a következő, amit kipróbálok :-)

    VálaszTörlés