2016. január 3., vasárnap

Mókus stangli - teljes kiőrlésű, sajtos



Miért mókus? :) Mert  mokuslekvár  receptje nyomán készült, annyiszor szóba került az IR-es pajtásokkal, hogy már csak így emlegetjük. Teljes kiőrlésű verzió, némi változtatással, bárki elkészítette mindenkinek tuti siker volt.
Puha kifli, ropogós sajtkéreggel.




Hozzávalók:
(9db 30ch tartalmú stanglihoz)

300gr teljes kiőrlésű búzaliszt
100gr sima búzaliszt
50gr búzasikér
20gr friss élesztő
2tk só
60gr olaj
150ml tej
180ml víz *
szóráshoz reszelt sajt

Ezúttal is búzasikért használtam a tésztához,  lisztmennyiségben, lazább tőle a tészta és picit csökken a ch.

A tejet, a vizet, az olajat  és az élesztőt a kenyérsütő üstjébe mérem, kicsit elkeverem, majd a többi hozzávalót is hozzáteszem. Lágy de nem ragadós, sima, selymes felületű tésztát dagasztok, 1.5-2 órát hagyom kelni fedeles kelesztőtálban, ezalatt hatalmasra nő, teli lesz légbuborékokkal, könnyű, rugalmas tésztát kapunk. Lisztezett deszkára borítom, kicsit átnyomkodom, kilapítom, megszórom némi reszelt sajttal, összhajtogatom. A mérlegre dobom és a súly alapján elosztom 9 egyenlő részre. Rudakat sodrok, sütőpapíros tepsire sorakoztatom, egy másik sütőpapírral letakarom, 30 percig pihentetem. Ezalatt a sütőt előmelegítem 170 fokra. Az idő letelte után megszórom reszelt sajttal, jól megfújom vízzel a stanglikat és a köztük lévő sütőpapíros részeket is, majd a sütőbe tolom, 22-25 perc alatt sülnek készre.

Másnap is puha, fagyasztható .


zsemlének formázva, egész köménnyel szórva

* A folyadék mennyisége mindig függ a liszt minőségétől, kezdjük kevesebbel és ha szükséges pótoljuk hogy lágy de nem ragadós, sima, szakadásmentes tésztát kapjunk.

Nikk



14 megjegyzés:

  1. Tökéletes végeredmény,nem túl gyakorlot sütögetőnek is gyerek játék 😊

    VálaszTörlés
  2. Az élesztőhöz kell cukor, nem? Orsi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! De nem ám:) Minden megkel cukor nélkül is, ez valami városi legenda hogy csak cukorral. Jó pár éve sütök, soha semmihez nem teszek cukrot, jó sütést! :)

      Törlés
    2. Hú, köszi! Ezt nem gondoltam volna! Még elég kezdő vagyok az IR diétában. Nagyon finom lett a stangli. Köszönöm!

      Törlés
  3. Nagyon finom!!!Kakaós csiga recepted nincs veletlenul?Köszi.

    VálaszTörlés
  4. Szia!
    Mielőtt sajttal szórod megkened tojással?
    Vagy csak simán rászórod?
    Bocsánat ha butaság amit kérdeztem, de nekem automatikusan jött hogy lekenni és megszórni.
    Brigi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. szia! Nem kenem meg, csak simán rászórom:)

      Törlés
  5. Köszönöm szépen.
    Nem kentem meg végül is. :) Azt hiszem kicsit túl sütöttem de még igy is nagyon finom lett.

    VálaszTörlés
  6. Szia!
    A búzasikér elhagyható vagy helyettesíthető esetleg búzakorpával?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Nem érdemes elhagyni, attól lesz teljes kiőrlésű létére puha, könnyű:)

      Törlés
  7. Egy kérdés: a kelesztő tál az Tupperware? És abban is kell a 2 óra? Már megközelítette ezt az időt, mostamár dolgozhatok tovább?
    Köszönöm szépen a választ.
    Üdv: Jutka

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Teljesen mindegy hogy milyen, márkás vagy olcsó fedeles tál, vagy akár zacskóba csomagolt; az idő kb., ha megközelíti az már elég neki.

      Törlés
    2. Köszönöm szépen, kivártam a 2 órát.

      Törlés