2016. január 3., vasárnap

Mókus stangli - teljes kiőrlésű, sajtos



Miért mókus? :) Mert  mokuslekvár  receptje nyomán készült, annyiszor szóba került az IR-es pajtásokkal, hogy már csak így emlegetjük. Teljes kiőrlésű verzió, némi változtatással, bárki elkészítette mindenkinek tuti siker volt.
Puha kifli, ropogós sajtkéreggel.




Hozzávalók:
(9db 30ch tartalmú stanglihoz)

300gr teljes kiőrlésű búzaliszt
100gr sima búzaliszt
50gr búzasikér
20gr friss élesztő
2tk só
60gr olaj
150ml tej
180ml víz *
szóráshoz reszelt sajt

Ezúttal is búzasikért használtam a tésztához,  lisztmennyiségben, lazább tőle a tészta és picit csökken a ch.

A tejet, a vizet, az olajat  és az élesztőt a kenyérsütő üstjébe mérem, kicsit elkeverem, majd a többi hozzávalót is hozzáteszem. Lágy de nem ragadós, sima, selymes felületű tésztát dagasztok, 1.5-2 órát hagyom kelni fedeles kelesztőtálban, ezalatt hatalmasra nő, teli lesz légbuborékokkal, könnyű, rugalmas tésztát kapunk. Lisztezett deszkára borítom, kicsit átnyomkodom, kilapítom, megszórom némi reszelt sajttal, összhajtogatom. A mérlegre dobom és a súly alapján elosztom 9 egyenlő részre. Rudakat sodrok, sütőpapíros tepsire sorakoztatom, egy másik sütőpapírral letakarom, 30 percig pihentetem. Ezalatt a sütőt előmelegítem 170 fokra. Az idő letelte után megszórom reszelt sajttal, jól megfújom vízzel a stanglikat és a köztük lévő sütőpapíros részeket is, majd a sütőbe tolom, 22-25 perc alatt sülnek készre.

Másnap is puha, fagyasztható .


zsemlének formázva, egész köménnyel szórva

* A folyadék mennyisége mindig függ a liszt minőségétől, kezdjük kevesebbel és ha szükséges pótoljuk hogy lágy de nem ragadós, sima, szakadásmentes tésztát kapjunk.

Nikk