2016. február 15., hétfő

Teljes kiőrlésű vizes zsemle - alaprecept

10 db 30ch tartalmú zsemléhez 

Ez a zsemle, a bolti vizes zsemle teljes kiőrlésű változata, egyszerű alaprecept, tejtermék, magok, extra hozzávaló nélkül.
( a búzasikért már nem tartom extra hozzávalónak, nálam már alapnak számít a tk verzióknál)

Természetesen nem az a felfújt lisztbuborék a végeredmény, amit összeharapva egy fél cm "magas" tésztacsík marad a szendvics, mint a boltinál.
Miért nem?
Töredelmesen bevallom kihagytam belőle egy csomó mindent: az állományjavítót,  térfogatnövelőt, a desztillált monogliceridet;  az emaulegálószer is kimaradt, a fruktóz-glükóz szirupot és a nátrium-hidrogén-acetátot is kispóroltam ill.  hidrogénezett növényi zsír és diacetil borkősav-észter sem volt épp itthon ... csak hogy a bolti pékáruk néhány összetevőjét említsem.

Ez búzából készült.




10-12 órás előtésztával készül, így lesznek tejtermék nélkül is szép  mosolygós ,szellős zsemlék, ráadásul tovább frissek, puhák maradnak. Természtesen felturbózható különféle magokkal, olajakkal, tejtermékkel és  minden földi jóval.

az előtészta:

200gr teljes kiőrlésű búzaliszt
150gr víz
5gr friss élesztő

A tervezett sütés előtt 10-12 órával összekeverjük a hozzávalókat, az élesztőt feloldom a vízben, hozzáadom a lisztet és egy villával gombóccá alakítjuk, jól átforgatjuk, hogy ne legyen csomós,  ezalatt szépen felveszi az összes lisztet , majd lefedve a pulton hagyjuk, semmi más dolgunk nincs vele. Ezalatt megkel, majd túlkel, visszaesik, jól láthatóvá válik a levegő és a sikérszálak a belsejében. Ez az ami kell nekünk!



a zsemletészta összeállítása:

hozzávalók:                                            
Könnyű, puha zsemle.

az előtészta
150gr teljes kiőrlésű búzaliszt
100gr sima búzaliszt
50gr búzasikér
190gr víz
10gr friss élesztő
40gr olaj
2tk só

~ A folyékony majd a száraz összetevőket is a kenyérsütő üstjébe mérem, lágyabb de nem ragacsos tésztát dagasztok, egy órát hagyom kelni, fedeles tálban.
 ~ Mérlegre dobtam, súly alapján 10 részre osztottam, 10 perc múlva formáztam, majd 30 percig pihent a sütőpapíros tepsin egy másik darab sütőpapírral letakarva.
Vízzel jól megfújom a zsemléket és a köztük lévő szabad helyeket , ez elég volt a gőzképződéshez de kis edényben vizet is lehet tenni a sütő aljába, kinek mi válik be.


~ 220 fokra előmelegített sütőben  sültek 10 percet, majd 200 fokra csökkentettem a hőt, összesen 22 perc alatt sültek készre, rácson hagytam kihűlni őket.

 * A folyadék mennyisége mindíg függ a liszt minőségétől, kezdjük kevesebbel, majd ha szükséges pótoljuk hogy lágy de nem ragadós, sima selymes felületű tésztát kapjunk.

Nagyon sokat tanultam Limarától, a zürichi kenyere ihlette az előtésztás kenyereimet, zsemléket.


Nikk

29 megjegyzés:

  1. Csodásan néz ki! Már készítem is az előtésztát! ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, a tiéd is épp is jó lesz :)

      Törlés
  2. Igen! Nagyon finom lett! Köszönöm a receptet! :)

    VálaszTörlés
  3. Szia a zsir papirt nem kell be lisztezni mielőtt bele teszem a zsemléket?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem kell:) Szilikonos sütőppírt érdemes használni, az a biztos.

      Törlés
  4. Szia! Az előtészta működik graham liszttel is? A sima búzaliszt lecserélhető valamilyen teljes kiőrlésű lisztre? Ha igen, te mit ajánlanál helyette? Köszönöm! :)

    VálaszTörlés
  5. Szia! Igen, a graham is jó. Lecserélhető, de az élvezeti értékén sokat javíz az a kevés fehér liszt, a lassú felszívódású végeredményen pedig nem változtat ez a mennyiség, érdemes beletenni.

    VálaszTörlés
  6. Vegre valaki leirja a siker pontos kesziteset! Egyebkent a feherlisztet potolhatom DW szenhidratcsokkentett sutoliszttel is?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Persze, nyugodtan helyettesítheted, lehet hogy ezáltal egy picit több folyadék fog kelleni mert az a liszt rostosabb, több vizet vesz fel mint a fehér.

      Törlés
  7. Köszönöm.Szuper receptjeid vannak!-örülök hogy rátalaltam az oldalra👍

    VálaszTörlés
  8. Szeretném kérni, hogy a folyadék mértékegységét milliliterben megadni ha lehetséges.Köszönöm megkönnyítené a munkámat.

    VálaszTörlés
  9. Víznél 100gr=100ml, mivel úgyis egybe kell mérni, így egyszerűbb, csak megy az üstbe mérve, nem kell külön mérőpohár :)

    VálaszTörlés
  10. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  11. Kedves Nikk!

    Végre normál állagú ételekre találtam, amik egészségesek, finomak, ehetőek és hétköznapi hozzávalókból készülnek.
    Köszönöm!

    VálaszTörlés
  12. Kedves Nikk!

    A kérdésem az lenne, hogy fagyasztható-e ez a tészta, ugyanis olyan tésztát keresek, ami előre elkészíthető, és a fagyasztóból elővéve csak sütni kelljen. Vannak olyan hétköznapjaim, amikor nincs időm és energiám elkészíteni, viszont jó lenne, ha lenne friss házi zsemle, vagy pékáru estére vagy másnap reggelre.
    Köszi a választ előre is!
    Szuper az oldalad! :)

    Üdv:Rita

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! A tésztáét nem tudom, még sosem fagyasztottam mert én a kisült, kihűlt zsemlét fagyasztom. :) Kivéve fél óra alatt kiolvad és remek:)

      Törlés
  13. Nekem csak kilenc zsemle fért a sütőlemezemre, így egy tésztát ketté vágtam és lett belőle két kicsi lángoska uzsonnára. Ebből a tésztából az is csodás, levegős lett. Köszi!

    VálaszTörlés
  14. Szia! Egy segítséget kérnék. :)
    A pulton ilyen melegben nem romlik meg a tészta?
    Fél adagból is készíthető előtészta?
    Ha több mint 10-12 órával hamarabb vagy esetleg később készítem el, az gond lehet? Mert vagy munka előtt tudnám elkészíteni, és délután sütöm. Vagy már előző este, de akkor majdnem 24 órát áll.

    Köszönöm a segítséget!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Nem romlik meg, megkel, túlkel, visszaesik és épp ez kell nekünk:) 24 órát még nem altattam de szerintem mehet :)

      Törlés
    2. Nagyon köszönöm! Sose csináltam még ilyet, de a fb csoportban mindig a Te zsömidet mondják, hát most már nekem is ki kell próbálni. De azért félek az előtésztától. :)

      Törlés
    3. Ne félj tőle, szuper lesz!:)

      Törlés
  15. Megsütöttem, megkóstoltam. Nem is értem, miért nem használtam eddig előtésztát?! Ez valami fantasztikus szép, jó állagú zsömi lett! Pedig nem vagyok egy született pék. :) Köszönöm szépen! A következő a zürich-i kenyér lesz. Már alig várom! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örömmel hallom, további jó sütögetést kívánok! :)

      Törlés
  16. Szia!
    Azt szeretném kérdezni, hogy a friss élesztő helyett használható instant élesztő? Ha igen, abból mennyi kell?
    Köszönöm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, lehet de elég nehézkes lenne kimérni, max. patikamérlegem, mivel 1-2 grammokról van szó kb. a szárítottból. 25gr friss=7gr szárított általában, szóval elég nehéz lenne kimérni belőle.

      Törlés
  17. Szia, nekem elég kemény lett állagra kihűlés után, arra van tipped, h miért lehet?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, első tippen az lenne hogy túlsült, ki kell tapasztalni a sütőnket, próbáld meg 5 perccel hamarabb kivenni ha újra tervezed :)

      Törlés
  18. Szia! Lehet, hogy az is közrejátszott, elég sokáig kell sütni általában a sütőben, h kész legyen, nem olyan jó a hatásfoka. Viszont kiderült a turpisság: először búzakorpát tettem bele búzasikér helyett, most kaptunk sikért és tényleg sokkal puhább lett meg levegősebb az állaga :-). Köszi a receptet, eddig jónak tűnik, a fagyasztás-felolvasztás is nagyon jól működött.

    VálaszTörlés