2016. február 15., hétfő

Teljes kiőrlésű vizes zsemle - alaprecept

10 db 30ch tartalmú zsemléhez 

Ez a zsemle, a bolti vizes zsemle teljes kiőrlésű változata, egyszerű alaprecept, tejtermék, magok, extra hozzávaló nélkül.
( a búzasikért már nem tartom extra hozzávalónak, nálam már alapnak számít a tk verzióknál)

Természetesen nem az a felfújt lisztbuborék a végeredmény, amit összeharapva egy fél cm "magas" tésztacsík marad a szendvics, mint a boltinál.
Miért nem?
Töredelmesen bevallom kihagytam belőle egy csomó mindent: az állományjavítót,  térfogatnövelőt, a desztillált monogliceridet;  az emaulegálószer is kimaradt, a fruktóz-glükóz szirupot és a nátrium-hidrogén-acetátot is kispóroltam ill.  hidrogénezett növényi zsír és diacetil borkősav-észter sem volt épp itthon ... csak hogy a bolti pékáruk néhány összetevőjét említsem.

Ez búzából készült.




10-12 órás előtésztával készül, így lesznek tejtermék nélkül is szép  mosolygós ,szellős zsemlék, ráadásul tovább frissek, puhák maradnak. Természtesen felturbózható különféle magokkal, olajakkal, tejtermékkel és  minden földi jóval.

az előtészta:

200gr teljes kiőrlésű búzaliszt
150gr víz
5gr friss élesztő

A tervezett sütés előtt 10-12 órával összekeverjük a hozzávalókat, az élesztőt feloldom a vízben, hozzáadom a lisztet és egy villával gombóccá alakítjuk, jól átforgatjuk, hogy ne legyen csomós,  ezalatt szépen felveszi az összes lisztet , majd lefedve a pulton hagyjuk, semmi más dolgunk nincs vele. Ezalatt megkel, majd túlkel, visszaesik, jól láthatóvá válik a levegő és a sikérszálak a belsejében. Ez az ami kell nekünk!



a zsemletészta összeállítása:

hozzávalók:                                            
Könnyű, puha zsemle.

az előtészta
150gr teljes kiőrlésű búzaliszt
100gr sima búzaliszt
50gr búzasikér
190gr víz
10gr friss élesztő
40gr olaj
2tk só

~ A folyékony majd a száraz összetevőket is a kenyérsütő üstjébe mérem, lágyabb de nem ragacsos tésztát dagasztok, egy órát hagyom kelni, fedeles tálban.
 ~ Mérlegre dobtam, súly alapján 10 részre osztottam, 10 perc múlva formáztam, majd 30 percig pihent a sütőpapíros tepsin egy másik darab sütőpapírral letakarva.
Vízzel jól megfújom a zsemléket és a köztük lévő szabad helyeket , ez elég volt a gőzképződéshez de kis edényben vizet is lehet tenni a sütő aljába, kinek mi válik be.


~ 220 fokra előmelegített sütőben  sültek 10 percet, majd 200 fokra csökkentettem a hőt, összesen 22 perc alatt sültek készre, rácson hagytam kihűlni őket.

 * A folyadék mennyisége mindíg függ a liszt minőségétől, kezdjük kevesebbel, majd ha szükséges pótoljuk hogy lágy de nem ragadós, sima selymes felületű tésztát kapjunk.

Nagyon sokat tanultam Limarától, a zürichi kenyere ihlette az előtésztás kenyereimet, zsemléket.


Nikk