2016. február 14., vasárnap

Teljes kiőrlésű rozskenyér- illatos fűszerekkel


Könnyű, illatos rozskenyér, valódi rozsból,  az ánizs- kömény- édeskömény- koriander igéző illatával.

A boltokban kapható rozskenyerekkel több problémám is akad, annyira tömények, fullasztóak hogy az embernek "csak legyek már túl rajta" érzése támad ahelyett hogy élvezné az ízeket; másrészt a legtöbb elvétve tartalmaz csak rozst. Helyette viszont jó sok színezőanyagot, malátát, esetleg kakaóport hogy azért meg legyen a barnakenyér illúziója..  Pedig a házi rozskenyér nem tömör és nem is sötétbarna.



A titok nyitja:
-A búzasikér.
A teljes kiőrlésű rozsliszt sikérpótlásért kiált, ha megadjuk neki amit kér, meghálálja.
-Az idő.
10-12 órás előtészta, mellyel puha, levegős, sokáig eltartható kenyeret kapunk.

Lelki szemeimmel látom hogy sokan most viszik az egeret hogy bezárják az oldalt, merthogy előtészta, az bonyolult, nincs rá időm, kedvem, stb. Én is ezt csináltam, majd 1év volt mire rávettem magam, pedig 2 perc plusz munka csak, az eredmény pedig a hihetetlen kategória. Olvass csak tovább!:)))


Az előtészta:                                                       
Bélzete nem tömör és nem is sötétbarna. :) 


170gr teljes kiőrlésű rozsliszt (Biopont)
30gr búzasikér
150-160gr víz
5gr friss élesztő

A tervezett sütés előtt 10-12 órával összekeverjük a hozzávalókat, az élesztőt elkeverem a vízben, hozzá a lisztet és a sikért,  majd egy villával gombóccá alakítjuk, jól átforgatjuk, hogy ne legyen csomós,  ezalatt szépen felveszi az összes lisztet , annyi vizet adjunk hogy ne legyen száraz hatású a felszíne, majd lefedve a pulton hagyjuk, semmi más dolgunk nincs vele.  Ezalatt megkel, majd túlkel, visszaesik, jól láthatóvá válik a levegő és a sikérszálak a belsejében. Ez az ami kell nekünk!





Hozzávalók:

az előtészta
220gr teljes kiőrlésű rozsliszt (Biopont)
70gr búzasikér
10gr friss élesztő
30gr olaj
50gr habtejszín
160gr  víz*
2tk só
2-4 tk őrölt fűszerkeverék ízlés szerint - ánizs,  kömény,  édeskömény,  koriander

~ Az előtésztát egy kanállal nagyobb darabokban a kenyérsütő üstjébe adagolom, majd hozzáteszem a többi hozzávalót, sima, rugalmas tésztát dagasztunk, 50 percig lefedve pihentetjük.
~ Amikor megkelt, óvatosan deszkára borítjuk, könnyed mozdulatokkal kilapítjuk, vigyázva hogy ne nyomkodjuk ki az összes légbuborékot. Két oldalát behajtjuk, majd felültől lefelé, lehajtjuk, lenyomjuk, megismételjük míg a végére nem érünk. Két oldalát kissé aláhajtjuk, veknivé formázzuk, sütőpapírral bélelt fedeles jénaiba tesszük, lezárjuk.


~ Jól látszanak a légbuborékok:)


~ Újabb 50 percet hagyjuk kelni, közben előmelegítjük a sütőt 230 fokra. Párásításra nincs szükség, elég gőz képződik majd az edényben hogy gyönyörűen megemelje a tésztát.
~ Sütőbe tolás előtt megszitáljuk liszttel, tetszés szerint bevágjuk, 30percig sütjük fedővel 230 fokon, majd visszavesszük a hőfokot 200-ra, a fedelet levesszük még 15 percet tölt a sütőben, akkor van kész ha kopogós az alja, rácson hagyjuk kihűlni





Gyönyörű magasra emelkedik:



*A folyadék mennyisége mindíg függ a liszt minőségétől, kezdjük kevesebbel, majd ha szükséges pótoljuk hogy nem ragadós, sima selymes felületű tésztát kapjunk.

Nagyon sokat tanultam Limarától, a zürichi kenyere ihlette az előtésztás kenyereimet.


Nikk



24 megjegyzés:

  1. Szia!
    Nekem állandóan van rozsos előtészta a hűtőben. Azt is használhatom hozzá (sikér nélküli) vagy érdemes szerinted újat kevernem hozzá? Azt csak etetem mindig, hetek óta csak elveszek és hozzáadok minden sütésnél.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Élesztős vagy natúr kovász? Ha élesztős akkor simán teheted, ha natúr kovász azt is biztos lehet, de a kisebb élesztő arány miatt több kelesztési idővel kell számolnod.

      Törlés
  2. Szia!
    Te hogyan állapítod meg,miror áll készen a kenyér a sütésre ? Nekem ez a legnehezebb része a kenyérsütésnek. Nagyon szépek a sütéseid,gratulálok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Amikor picit benyomod a tésztát, ha egyből visszarúg akkor még keletlen, amikor lassan visszajön, akkor mehet a sütőbe:) Ha bennemarad az ujjad nyoma, már túlkelt.

      Törlés
    2. Bocsánat,hogy csak most,de nagyon köszi!

      Törlés
  3. Szia!
    Először is szeretném megköszönni a receptet, istebi finom kenyérke, ami nem mellessleg még másnap, sőt harmadnap is puha és élvezhető :) 22 hós kislányom is imádja, magában, minden nélkül eszegeti :)
    Viszont engedj meg egy kérdést kérlek. Van annak jelentősége, hogy sütőpapírral bélelt jénaiban sütőd? Csak mert hiába használok szilikonos sütőpapírt, sajnos olyan szinten belesült a mai adagba a papír, hogy helyenként lehetetlenné vált lekapargatni :( Szerinted ha simán kivajazom, kilisztezem a jénait akkor is szépen megsül?
    Válaszodat előre is köszönöm :)
    Veronika

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Valószínűleg rossz minőségű a papír, nekem még sosem ragadt bele, próbálj más fajtát. A vajazós lisztezős is működik, sokan sütnek úgy, én mindent papírral sütök, így mosogatni sem kell az edényt.

      Törlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  5. Szia!
    Ez az előtészta jó lehet bármilyen kenyérhez? Használhatom úgy,mint a Limara-féle öregtésztát, függetlenül a többi hv.mennyiségétől?
    Köszi!

    VálaszTörlés
  6. Szia! Persze, báűrmilyen kenyérhez jó. A mennyiség kb 500gr liszt legyen összesen a lisztmennyiség(elő +összeállítás) , ha nagyobbat szeretnél szorozd fel a mennyiségeket.

    VálaszTörlés
  7. Kedves Nikk!
    Milyen dagasztógépet használsz? Hány wattos és milyen márkájú? Most akarunk venni.
    Köszönöm a segítséget!
    Kati

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Moulinex kenyérsütőben dagasztok.

      Törlés
  8. Szia Nikk! Ez az előtészta csak egy adagra való?

    VálaszTörlés
  9. Szia Nikk! Ez az előtészta csak egy adagra való?

    VálaszTörlés
  10. Szia Nikk! Nekem is ezer éves gázsütőm van az új albérletben, még nem sokat használtam. Itt mit jelent az előmelegítés 230 fokra? :)

    VálaszTörlés
  11. Szia Nikk!
    A tejszínt mivel helyettesíthetem?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. az attól függ miért, mi okból szeretnéd helyettesíteni :)

      Törlés
    2. Szia!
      Nem volt itthon, de ezt megoldom.
      Reggel 12 órai kelesztés után az előtésztám szinte akkora gombóc maradt mint este. Semmi nem történt vele. A liszt VilaMill volt és január 16. a szavatossága. Mindent mérek és szeretem az előtésztás kenyérsütést.Az élesztő Lidlis (bár a budafokit jobban szeretem). Vajon mi lehet az oka? Hagyjam még tovább pihenni? Másodszor jártam így.

      Törlés
    3. Nőnie nem kell, túlkel, visszaesik az előtészta, szálas-bubis lesz. Viszont én is próbáltam sokféle tk rozst, nekem csak a Biopontossal lesznek jók a dolgok, próbáld ki azt.

      Törlés
  12. Köszönöm a türelmedet!
    Nem adom fel újra megpróbàlom.

    VálaszTörlés
  13. Szia Nikk!
    A tejszínt mivel helyettesíthetem? Nálunk az a probléma vele, hogy állati eredetű.
    Köszönöm,
    Ildi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, bármilyen növényi tejszínnel vagy akár vízzel.

      Törlés