2016. június 26., vasárnap

Zabpelyhes dagasztás nélküli kenyér - teljes kiőrlésű



Ez a kenyér a zabpelyhes zsemle nyomán készül némi módosítással, gyorsan megvan, egy kelesztésnyi idő spórolható rajta a hagyományos kenyerekhez képest , a munka vele elenyésző, lehet közben máshol szorgoskodni.
Nedvesebb bélzetű, ahogy a többi DNK (dagasztás nélküli kenyér) is, tetszés szerint feldobható fűszerekkel, magokkal, kívül-belül is akár.




Hozzávalók:

300gr teljes kiőrlésű búzaliszt
30gr sima búzaliszt                                  
20gr búzasikér
100gr apró szemű zabpehely
1,5-2tk só
4ek olaj
400ml langyos víz
3ek habtejszín/tejföl/joghurt- ami akad                  20gr friss élesztő



~A száraz hozzávalókat egy kanállal összekeverem, majd hozzáteszem az olajat, tejterméket és a vízet melyben feloldottam az élesztőt, lefedem, 1 órát a pulton hagyom.
Ezalatt megemelkedik, kissé buborékossá válik, nem ijedjünk meg, nem áll össze, nyúlósabb galuska állagú marad.
~Amíg a tészta pihen, előmelegítem a sütőt 230 fokra.
~1 óra elteltével kanállal kicsit átkeverem, majd a papírral bélelt sütőtálba, formába terítem, a kanállal picit "megvágom", megszórom zabpehellyel.
~230fokos sütőbe tolom, 15 perc múlva a hőfokot visszaveszem 200 fokra.
  40-45 perc alatt sül készre, akkor jó ha az alja kopog. Mindenképp várjuk ki míg lehűl, csak utána szeleteljük, a hő még dolgozik majd belül.

Jó sütést!
Nikk

6 megjegyzés:

  1. Régóta szemezek a kenyér receptekkel, de remélem lassan a tettek mezejére lépek :). Érdeklődnék, hogy ezek a típusú kenyerek meddig állnak el, hol érdemes tárolni. Illetve használsz bármelyikhez kenyérsütőt? Előre is köszönöm a választ.

    VálaszTörlés
  2. Szia! Kenyérsütőben nem sütök semmilyen kenyeret, ezt sem, a sütőbe minden kenyér szebb, jobb állagú lesz. Náluk 5 napig is eláll, már ez ritka mert max. 3 nap alatt elfogy, nylon zacsiban tárolom

    VálaszTörlés
  3. Múltkor megsütöttem -ne nevess ki- muffinformában! Isteni volt, bár a sütési időt ellőttem, kellett volna neki még egy-két perc. De még harmadnap is isteni kis "zsemléket" ettem! Mai napon kipróbálom végre rendes sütőformában :) Remélem így is sikerülni fog és átsül rendesen! (Nagyon rossz gázsütőm van)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Szuper, mindenféle verzió lehetséges:)

      Törlés
  4. Szia Nikk! Nagyon tetszik a blogod, a bőség zavarával küzdök, hogy melyik kenyér receptedet próbáljam ki először :) Egy kérdés: A hozzávalóknál leírt 100 g zabpehely a tésztába kerül, vagy ennyi kell a szóráshoz?

    VálaszTörlés