2016. március 6., vasárnap

Teljes kiőrlésű vajas kalács


Húsvétra vagy csak egy hétköznap estére, tejjel és valódi vajjal gazdagítva.


Ez a kalács tejjel és vajjal készül, a vaj adja meg a gazdag ízét amit annyira imádunk.
Ha inkább kihagynád a tejet, ajánlom figyelmedbe a tejszínes-túrós kalácsomat.





Hozzávalók:

300gr teljes kiőrlésű búzaliszt                          
100gr finomliszt
50gr búzasikér
260-270ml tej*
100gr lágy vaj
1db tojás (+1db a kenéshez)
20gr friss élesztő
20gr négyszeres erősségű steviás eritrit (vagy más, 70-80gr cukornak megfelelő édesítő)
csipet só


~A folyékony majd a száraz összetevőket is a kenyérsütő üstjébe mérem, az élesztőt is csak belemorzsolom,  lágyabb de nem ragacsos tésztát dagasztok, 30 percet  hagyom kelni, fedeles tálban.
~Deszkára borítom, 6 egyenlő részre osztom, a gombóckákat 10 percig hagyom pihenni, majd kisodrom a szálakat, hatos fonással megfonom (video link lentebb).
 Nem baj ha nem tökéletes a fonás, az enyém sem az.
~A kalácsot felvert tojással megkenem, 35 percig kelesztem, majd 170 fokos sütőben 32-35 perc alatt készre sütöm. Ha nagyon barnulna, alufóliát teszek a tetejére hogy ne égjen meg.
Rácson hagyom kihűlni.

Hatalmas, gáztepsit átíveló kalács lesz, ha kisebbet vagyis normál méretűt szeretnél, vedd ketté a tésztát és két darabot készíts. A méreteket meglesheted a másik, tejszínes kalács bejegyzésemnél.

A fonásban EZ a video volt segítségemre, annyit változtattam hogy hosszú egyenes kalácsot terveztem, egyenesen próbáltam fonni. nem a középen magasabb formát kerestem ezúttal.
A fonás egyszerű, csak elsőre tűnik bonyolultnak, Limara csodásan megmutat mindent a videóban.

* A folyadék mennyisége mindíg függ a liszt minőségétől, kezdjük kevesebbel, majd ha szükséges pótoljuk hogy lágy de nem ragadós, sima selymes felületű tésztát kapjunk.

Jó sütést! :)