2016. március 6., vasárnap

Teljes kiőrlésű kalács - tejszínnel, túróval


Húsvétra vagy csak egy hétköznap estére, tejszínnel, túróval gazdagítva.





Hozzávalók:                                                                      

300gr teljes kiőrlésű búzaliszt                    
100gr finomliszt
50gr búzasikér
200ml habtejszín
100gr túró
100gr víz*
1db tojás +1 tojás sárgája ( +1db egész tojás a kenéshez)
20gr friss élesztő
20gr négyszeres erősségű steviás eritrit (vagy más,70-80gr cukornak megfelelő édesítő)
csipet só
2ek olaj

~A folyékony majd a száraz összetevőket is a kenyérsütő üstjébe mérem, lágyabb de nem ragacsos tésztát dagasztok, 30 percig  hagyom kelni, fedeles tálban.
~Deszkára borítom, megfelezem, mert két kalácsot készítek.
A tésztákat 6-6 egyenlő részre osztom, a gombóckákat 10 percig hagyom pihenni, majd kisodrom a szálakat, hatos fonással megfonom (video link lentebb)
Nem baj ha nem tökéletes a fonás, az enyém sem az.
~A kalácsokat felvert tojással megkenem, 35 percig kelesztem, majd 170 fokos sütőben 32-35 perc alatt készre sütöm. Ha nagyon barnulna, alufóliát teszek a tetejére hogy ne égjen meg.
Rácson hagyom kihűlni.

A formázásban, fonásban EZ a video volt segítségemre, annyit változtattam hogy hosszú egyenes kalácsot terveztem, egyenesen próbáltam fonni. nem a középen magasabb formát kerestem ezúttal.
A fonás egyszerű, csak elsőre tűnik bonyolultnak, Limara csodásan megmutat mindent a videóban.
Jó sütést! :)

* A folyadék mennyisége mindíg függ a liszt minőségétől, ill. a túrók víztartalma is különbözik, kezdjük kevesebbel, majd ha szükséges pótoljuk hogy lágy de nem ragadós, sima selymes felületű tésztát kapjunk.



6 megjegyzés:

  1. Szia Nikk! Először is szeretnék gratulálni, mindenkit lenyűgözök a péksütemény receptjeiddel. Hétfőn Tesóm kiállított fel a Kornspitz bucit látván, ez olyan, mint amit Keszthely legjobb pékségében lehet kapni. Én annyit javítottam, hogy jobb, mert nincs tele adalékanyagokkal:-) Szóval köszönöm.
    Kérdésem az lenne, ha kakaós kalácsot szeretnék készíteni (részben) lisztből vegyem el a kakaó mennyiségét? Köszönöm Dóra

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Köszönöm! Igen, a liszt egy részét helyettesítsd vele.

      Törlés
  2. Igazi lágy, levegős kalács! Köszönöm a receptet!
    Berni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, elnézést a késői válaszért, csak most láttam, örülök hogy tetszik, jó sütést!:)

      Törlés
  3. Köszönöm a receptet! Nagyon finom lett! Az első kalács, ami nagyrészt tk. lisztből van, és nem kő kemény! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Igazán nincs mit, örülök az örömödnek! :)

      Törlés