2016. március 30., szerda

Bevásárló lista IR étrend kezdéséhez

..és folytatásához...egy életen át.


Ha már túl vagy az első sokkon miután inzulinrezisztenciát, PCOS-t , rosszabb esetben diabéteszt diagnosztizáltak nálad - majd a dühön, a "mit vétettem", "mért pont én", "soha többet nem ehetek semmit " gondolatokon, jobb esetben egy hozzáértő dietetikusnál is jártál és elhatároztad hogy csakazértis megcsinálod,  kezdődhet az új élet.

Az IR étrend összefoglalót itt találod.

Új ételek, régi ételek, lesz mindkettő,  ami közös bennük:  új alapanyagok.
Minden régi életedben megszokott étel elkészíthető a cserealapanyagokkal, ezeket pedig hamar megszokja az ember, pár hét és a ch tartalmat is tudni fogod, álmodból felkeltve is.
Persze lehet nyekeregni hogy de nem olyan az íze/színe/állaga stb. de minek? Inkább örüljünk hogy mennyi alternatíva van, még válogatni is lehet.

AMIT AZONNAL KIDOBÁLHATSZ A KONYHÁDBÓL:

-CUKOR
És ez nem csak a kilós fehér téglát jelenti, hanem minden álnéven futtatott rokonát is.

forrás: Mens Mentis/Mandulaliget 

-MINDEN ÉLELMISZERT, AMIBEN EZEK MEGTALÁLHATÓAK.
Édességek, pékáruk, félkész és készételek, öntetek, üdítők, italok, joghurtok, ételízesítők stb.
Mert mindenbe tesznek, még amibe nem kell abba is.
Természetesen vannak szintek, ahol szinte nullaközeli, minimális a cukor érték a táblázatban, az elhanyagolható, a józan ész azért segít megítélni ezt.

- FEHÉR LISZTBŐL KÉSZÜLT TERMÉKEK
Kenyér, zsemle, kakós csiga, keksz, ropi, nasi stb.
A fehér liszt tartalom maxmium 30% lehet egy nekünk megfelelő termékben, de  bolti viszonylatban már az is jónak számít ha az összetevők felsorolásánál a teljes kiőrlésű liszt áll elöl. Minden más kuka.

-FEHÉR RIZS, JÁZMIN RIZS

Most valószínűleg arra gondolsz hogy akkor mit fogok enni eztuán??
Megnyugtatlak, ugyanazokat mint eddig, kiegészítve rengeteg új étellel, csak más alapanyagokból

MIT VÁSÁROLJ EZUTÁN?

-Édesítés :  Xilit/nyírfacukor, eritrit, stevia, mesterséges édesítőszerek. 
Ajánlásom: 1:4 cukorhelyettesítő, ez eritrit és stevia keveréke, 4x-es édesítő hatással a cukorhoz képest, 0ch, bármikor ehető, nincs mellékhatása és a legjobb ár-érték arányú.

-Lisztek : Teljes kiőrlésű búza/ tönkölybúza,/rozs, graham, zabliszt, zabpehelyliszt, kölesliszt, hajdinaliszt, árpaliszt .Maglisztek is használhatóak kiegészítésként ezek mellé. Sütés-főzésnél 30% fehér liszt használható állagjavításra, ettől még az étel lassú felszívódású marad de jelentősen nő az élvezeti értéke a 100% tk verzóval szemben. Nem érdemes mártírkodni. 
/a különböző lisztfajták felhasználásáról hamarosan érkezik a cikk/

-Kenyér, pékáru:  Teljes kiőrlésű lisztből, fehér liszt maximum 30%.
Ajánlásom: süsd magad, ég és föld a különbség

-Tészta:  durum, teljes kiőrlésű-utóbbi jobb
Ajánlásom: Barilla integrale

-Rizs: Barna vagy basmati 
Ajánlásom: aldis barna, tescos basmati
-Más köretek: kuszkusz, bulgur, köles, lencse, hajdina, zabpehely, amarant, quinoa, gersli

-Zabkorpa: Gríz helyett használhatod tejbegríznek, panírozáshoz a morzsa helyett, sűrítésre főzelékekhez.
-Zabpehely:  Köretként, zabkásának, palacsintának, műzlibe vagy helyette, kenyér és süteményreceptekhez.
-Búzasikér: élesztős tésztáknál nagy hasznát veszed, növeli a térfogatot, puhább, lazább lesz a végeredmény.
-Kekszek, rágcsák:  
Korpovit keksz a barátunk, szeress bele ha eddig nem tetted.
Gullon kekszek, nem mind, olvasd az összetevőket.  Ha találsz más, teljes kiőrlésű lisztből készült kekszet, az is megfelelő, ha az édesítése helyes..


 A gabonaféléket vásárlás után érdemes jól záródó tárolóba átönteni, megelőzvén a betolakodó molyok és társaik megjelenését.
Én erre a célra kiürült kávés üvegeket használok.





FÉLKÉSZ ÉS KÉSZÉTELEK 

A vásárlás első és legfontosabb szabálya: olvasni az
kép forrása: cultura.hu
összetevőket!


Meg fogsz lepődni mennyi szemetet (v)ettél eddig. Mennyi minden van egy termékben ami a polcon csücsül és mennyi minden nincs. Hogy a bolti teljes kiőrlésű kenyerek nagy része sosem látott egy marék tk lisztnél többet, viszont jól hangzik és drágábban eladható ha ez virít a csomagoláson.
Mostantól nem hagyhatod magad átverni. Csak keményen!

A termékek csomagolásán feltüntetett összetevők sorrendje csökkenő sorrendben olvasható, tehát ami legelöl van, abból van benne a legtöbb. A cél tehát hogy az első összetevő mindenképpen lassú felszívódású legyen, gyakorlatban ez általában a teljes kiőrlésűt jelenti , akár kenyérről, kekszről, ropiról vagy hasonló termékről van szó.

Olyan terméket nem veszünk meg, amelyen nincsenek rajta az összetevők és a ch tartalom.
Először az összetevőket nézzük , ha azok megfelelőek, akkor mehet a kosárba. A ch értékek csak az adag kiszámolásához kellenek.

Ami biztos, miután elolvastad az eddig vásárolt termékek címkéit, hamar rájössz hogy tízből kilenctől elbúcsúzhatsz. A legtöbb ételből készen nem kapható IR barát verzió, nekünk kell elkészíteni.
Igen ,több időt fogsz a konyhában tölteni de ha jobban belegondolsz ez nem is nagy baj. Jobbat, finomabbat egészségesebbet fogsz főzni magadnak és a családodnak, olcsóbban. Mert ugye házilag elkészítve minden olcsóbb, ezt tudjuk .
A családra visszatérve...én nem főzök kétfelé. Ez az egész hóbelebanc tulajdonképpen nem más, mint egy egészséges életmód. Semmi olyan nem eszem IR-esként, amit a családom nem ehetne és ne válna javukra. Ha tudom mit okoz a cukor, fehér liszt, és tudom sajnos... nekik mért adnám nap mint nap? Főként fontos ez a gyerekek szempontjából, hiszen örökölhető a hajlam és ha a jó ételeket szokják meg, nagyobb eséllyel indulnak a jó úton majd később, egyedül. A "rossz ételekből" úgyis kapnak eleget a közétkeztetésben. közösségben, szülinapi zsúrokon stb.

Italok
Természetesen a cukrozott üdítők,teák,  ízesített vizek nem jöhetnek szóba, mindíg olvasd az összetevőket ezeknél is!
Alkoholtartalmú italoknál pedig mindíg válaszd a száraz verziót és egyél mellé lassú ch-t!


forrás: Mens Mentis Mandulaliget

Összességében az egész új élet egy pozitív dolog számomra. Ha nincs az IR, sosem vettem volna magamtól kölest, bulgurt vagy készítettem volna teljes kiőrlésű fánkot,lángost,  ez teljesen biztos és ez csak néhány példa.
Új ételek, új ízek, egészségesebb, tudatos élet. :)

Nikk