2015. december 31., csütörtök

Provance-i gyökérkenyér - Pain Paillasse teljes kiőrlésű plus size


Kenyérsütő pályfutásomat a dagasztás nélküli kenyerekkel kezdtem, mondván kevés munkával és nulla hozzáértéssel, talán nem lövök mellé; még ha egyszerűbb is lesz a végeredmény. Ma már tudom hogy nem egyszerűbb, hanem csodálatos ez a hosszú, 10-16 órás kelesztésű kenyérféle, amit bármivel ízesíthetünk, elkészítése pedig tényleg egyszerű.

A  gyökérkenyér receptek nagy része csak lisztet, vizet, sót, élesztőt vagy kovászt tartalmaz, én némi tejszínnel készítem, azt gondolom minden kenyérfélének jót tesz némi tejtermék de természetesen ez elhagyható.

Általában ezek a kenyerek hosszú, vékony csavart alakúak, a család vagyis inkább a férjem jobban szereti a nagyobb méretű szeleteket, így egy nagyobb verzió készült, oregano-bazsalikom fűszerezéssel .





Hozzávalók:

420gr liszt (285gr teljes kiőrlésű búza, 135gr sima búza)
40gr búzasikér
2tk só
20gr friss élesztő
400ml hideg víz
20gr habtejszín
1-1tk oregano és bazsalikom


A hozzávalókat egy kanállal összekeverem, majd lefedve a pulton pihentetem 10-12 órát, ha elszaladna az idő és még többet várakozik akkor sem történik baj, remek lesz.

12 óra múlva lisztezett deszkára borítom, áthajtogatom, a kívánt formára, most hosszúkásra hagyom.. Ragadós tészta, annak is kell lennie, a lisztnek nagy hasznát vesszük, mindenképp legyen kéznél. Általában olajat használok a formázáskor de ennél a kenyérfélénél a liszt a befutó,  A csavarásnál is ez láttatja majd a mintázatot.
1 órát várakozik a lisztes deszkán, félidőben egy fedeles sütőtálat, beteszek a sütőbe és előmelegítem 230-240 fokra. Amikor letelt az 1 óra, óvatosan kiveszem a sütőtálat, beleteszek  egy darab sütőpapírt, a tésztát szintén jó lisztesen megcsavarom, mindkét végén háromszor-négyszer; majd áthelyezem a forró jénaiba. Ráteszem a fedőt és a sütőbe tolom. 25 perc múlva leveszem a fedőt és visszaveszem a hőt 200 -210 fokra, így sül tovább 20-25 percet.
 Akkor van kész, ha az alja kopog, ekkor rácsra teszem.

Csak győzzük kivárni amíg kihűl :)

Nikk



36 megjegyzés:

  1. Szép lett nagyon ! Biztos fincsi is ! :)

    VálaszTörlés
  2. Elkészítettem, végre egy igazán finom IR barát kenyér:-)!

    VálaszTörlés
  3. Ez nagyon jó, én is megsütöttem ma! Köszi a receptet!

    VálaszTörlés
  4. Miért kell az üres jénait a sütőbe rakni?

    VálaszTörlés
  5. Hogy forrón kerüljön bele a tészta, így azonnal elkezdi felhúzni a hő.

    VálaszTörlés
  6. Ennél a kenyérnél is be kell vizezni kicsit a kenyeret vagy a jénai belsejét sütés előtt?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem kell, elég lágy a tészta, lesz elég gőz belőle.

      Törlés
  7. azért kell betenni a jénait a sütőbe előtte, hogy együtt melegedjen a sütő és a jénai, különben elreped a hirtelen hőtágulástól.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én soha sem melegítem elő a jénait.Az előmelegített sütőbe teszem,még nem történt baj.Igaz,hogy egy legalább 40 éves jénai tálat használok kenyérsütésre.Lehet,hogy azok még jobbak voltak?

      Törlés
    2. Én sem szoktam, csak a dagasztás nélkli kenyereknél, úgy vettem észre, ezek jobban megemelkednek így, ha azonnal a forró közegbe kerülnek.

      Törlés
  8. szia!
    AZ élesztőt fel kell futtatni? vagy csak simán azt is hozzákeverni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Ha kellene, oda lenne írva:) Soha semmihez nem futtatom.

      Törlés
  9. Eddig minden recept jó és végre öröm sütni!:) köszönöm a fàradozásaidat amit a sorstársakért teszel!üdv.:Eby

    VálaszTörlés
  10. Nikk esetleg a receptjeidnél egy összesen CH-t írnál, vagy ebben is túl nagy eltérési lehetőségek lehetnek egyénileg és ezért felesleges? Köszi :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Azt gondolom minden Ir/diab-osnak meg kell tanulni a ch számolást, mert nem lehet egy életen át adott mintákból főzni, étkezni. Ha mindenhol megadott adatból dolgzik valaki, az csak hátráltatja abban hogy megszokja a számolást, ami egyébként baromi egyszerű, alsós matek, csak bonyolultnak tűnik elsőre. Illetve az alapanyagoktól is függ, az egyes lisztek ch tartalma eltérő, plusz ha több folyadékot vesz fel egy liszt, nő a kész termék súlya, vagy magokat tesz valaki bele, ezáltal az egységnyi ch módosul, 5 perccel tovább főzők egy tésztát, már már adat fog kijönni a készéstel egységnyi ch-jára. Ezért mérünk mindig nyers alapanyagból és saját ételre számolva. Hamarosan felkerül majd egy poszt a számolásról, amiből kiderül hogy egyszerű és megszokható:)

      Törlés
  11. Mivel másabb a tészta íze, ha tejszínt használsz?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bármiféle tejtermék használata javítja a teljes kiőrlésű tésztákat, segíti a kelést, IR esetén a tej/kefír/joghurt gyors ch, a tejföl, tejszín, túró a jobb választás. Természetesen kihagyható, sima vízzel is remek lesz.

      Törlés
    2. Különben imádom a tejszínt, ahol lehet használom. De kenyértésztánál még nem jutott eszembe.
      És örülök, h neked is a habtejszín az evidens választás ;)

      Törlés
  12. Mivel másabb a tészta íze, ha tejszínt használsz?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ekkora mennyiségnél nem érződik ki, a finompékátuknál talán jobban de ott is inkább az állag amin érződik.

      Törlés
  13. Szinte elronthatatlan és nagyon finom! Legalább 4-5 napig jó, már ha marad belőle addig valami :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Láttam hogy mindenféle formában, alakzatban készül felétek :))

      Törlés
  14. Kedves Nikk!
    Köszönöm ezt a fantasztikus receptet!Végre rátaláltam az "igazira",ugyanis nem szeretjük a fehérkenyeret.
    Most a Züricki következik!
    Köszönöm :Jucus

    VálaszTörlés
  15. Kedves Nikk!
    Köszönöm ezt a fantasztikus receptet!Végre rátaláltam az "igazira",ugyanis nem szeretjük a fehérkenyeret.
    Most a Züricki következik!
    Köszönöm :Jucus

    VálaszTörlés
  16. Köszönöm a receptet.Mindenképpen megsütöm.Még nem vagyok rutinos pék.ezért kérdezem,hogy ehhez a mennyiséghez mekkora sütőtálra van szükség?Köszi előre is:Erika

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Nekem 4,5 literes fedeles jénai tálam van, a kenyérsütés kellékei cikkemben van fotó róla, abban sütöm minden kenyeremet :)

      Törlés
  17. Imádom ezt a receptedet, sokszor készítem. Most viszont felmerült, hogy miben módosul az elkészítési idő, hőfok, mód, ha vékony bagetteket szeretnék csinálni? Köszi a választ előre is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Mérettől függően 20-25 perc szerintem :)

      Törlés
    2. Köszönöm, kipróbálom így. Mivel nem fog beleférni a jénaiba a sok kicsi, gondolom ennél is működik a tepsi alá víz + bespriccelni vizet párásításhoz?

      Törlés
    3. persze, hamarosan fel is kerül majd egy bagett verzió :)

      Törlés
  18. Szeretnèm megkèrdezni, hogy a süthető-e Pataki agyagtàlban ès be kell-e àztatni előtte a tàlat?

    VálaszTörlés