2016. január 10., vasárnap

Teljes kiőrlésű kenyér - lenmagliszttel



ch csökkentett






A bolti ch csökkentett kenyerek általában nem ajánlottak IR étrendben, mivel majdhogynem nullaközelire van bennük csökkentve a szénhidrát,  ezzel arányosan a zsír és kalóriatartalmuk az egekbe szökik de persze ez most nem szempont. Két félét néztem meg, 6gr ch/100gr volt az adat.

Mért nem jó ez?
A reggeli az étrendünkben alapesetben 30gr ch. Ehhez, ezekből a csodakenyerekből 500grammot, azaz fél kilót kellene megenni. Még ha az ezzel járó kalóriamennyiségtől el is tekintenénk, akkor is fizikai képtelenség ekkora mennyiséget megenni egy étkezésre. A ch viszont kell. Harminc.

Nem azt mondom hogy nem lehet a ch-t csökkenteni, lehet, ésszel.

Mivel lehet csökkenteni?
A liszt egy részét helyettesítjük alacsony vagy nulla ch értékű alapanyagokkal, búzasikér, magok, maglisztek, magtöretek tökéletesek erre.

Én most a sikér mellett lenmaglisztet használtam, ez az IR étrendünkben nem számolós alapanyag.
Ezekkel a cserékkel 315ch helyett 225ch lett a kenyerem szénhidrát tartalma, tehát 90gr ch val kevesebb, ami majdnem 30%.
Így a kenyér ch tartalma 27ch/100gramm lett.*'
Ebből a kenyérből kicsit több mint 10 dekát ehetünk reggelire.

Ez sok vagy kevés?
Ez egyéni. Van akinek a 60gr bolti tk kenyér elfogyasztása is nehéz, mert sok vagy mert nem szereti; van akinek meg kevés. Mindenki szabja magára, milyen kenyeret eszik, mennyire nagyétkű, mennyire szereti a kenyérféléket.
Hozzáteszem hogy a bolti tk kenyerek élvezeti értéke nem hasonlítható a házi sütéshez, mondhatni ég és föld. Nem kell mondjam melyik javára.



Hozzávalók:

előtészta, sütés előtt 10-12 órával készítjük

200gr teljes kiőrlésű búzaliszt
150gr víz
5gr friss élesztő

Egy villával összekeverem, egynemű gombóccá,  lefedve a pulton hagyom 10-12 órát, semmi más tennivaló nincs vele.
Ez idő alatt túlkel, visszesik, a sikérszálak megerősödnek, a kenyér sokkal levegősebb, puhább, tovább eltarthatóbb lesz.

Kenyér összeállítása:

a teljes előtészta
Könnyű, levegős bélzet
100gr sima búzaliszt
100gr lenmagliszt
75gr teljes kiőrlésű búzaliszt                  
50gr búzasikér
2tk só
10gr friss élesztő
30gr olaj
40gr habtejszín
160ml víz*''
1 mk őrölt édeskömény
kevés egész lenmag a szóráshoz


Az alapanyagokat a kenyérsütő üstjébe mérem, dagasztóprogramot indítok, sima, fényes tésztát dagasztok- 45 percig kelesztem fedeles tálban, majd kicsit átnyomkomom, formázom, szilikonos sütőpapírral bélelt, fedeles jénaiba teszem, Újabb 45 percig pihentetem, majd bevágom, vízzel lefújom, megszórom lenmaggal, ismét lefújom, így nem potyognak majd le a magok, legalábbis nem mind.
Előmelegített 230fokos sütőben sütöm 30 percig, majd visszaveszem a hőt 200 fokra és leveszem a fedőt, 15 percig sül így, rácson hagyom kihűlni.

*' A folyadék mennyiségw változó lehet, így érdemes a ch értéket minden kenyérnél kiszámolni.

*''A folyadék mennyisége mindíg függ a liszt minőségétől, kezdjük kevesebbel és ha szükséges pótoljuk hogy sima, selymes felületű, szakadásmentes tésztát kapjunk.

Az előtésztás kenyeremet Limara zürichi kenyere ihlette.

Nikk




5 megjegyzés:

  1. Nikk, én már rég meg szerettem volna kérdezni, hogy ha nem jénaiban sütöm, akkor hogy lehetne megsütni, hogy a belseje is rendesen átsüljön? Én nem szoktam jénait használni, mert túl sok energiát fogyaszt :(

    VálaszTörlés
  2. Hogy érted hogy túl sok energiát? Akármiben sütik általában ennyi a sütési idő egy ekkora kenyérnél, ez a hőfok is kell hozzá. Innentől mindegy az edény és ez vált be legjobban, puha levegős, magas kenyerek sülnek ki.

    VálaszTörlés
  3. Az üveg miatt írtam, az jóval több energiát vesz el, jóval nehezebben melegszik fel, stb.Tudom, hogy általában ennyi a sütési idő, de akkor tepsiben is simán süthetem? Mert azt nem tudom lefedni, emiatt dilemmázom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehet sütni simán is, tepsiben, de nem lesz olyan magas mint fedve. Az edényben jobban érvényesül a gőz. A felmelegedési idő benne van a sütésben, addig is dolgozik a hő, emelkedik a tészta. Mivel utaltál rá hogy nem sül át a kenyered, valószínúleg épp ez az ami hiányzik nálad, fedő nélkül túl hamar megsülkívül belül pedig nem. Úgy érzem nem akaródzik elhinni hogy jénaiban mennyivel jobb a kenyér úgyhogy az lesz a legjobb ha kipróbálod mindkét verziót, és akkor majd meglátod miért jobb a fedett jénai:) És teljesen mindegy hogy van felmelegedési idő, vagy nincs, a kenyér ugyanyannyi idő alatt sül meg, nincs energiaveszteség, csak sokkal jobb kenyér.

      Törlés
  4. Van egy kenyér receptem, amit tepsiben sütök, nem lefedve, és szépen átsül. Csak mivel jénait írsz, ezért merült fel bennem, hogy lehet, hogy ez nem sülne át. De meggyőztél, ki fogom próbálni a jénait, a mostani kenyeremre is, meg erre is :). Köszi a segítséget és azt is, hogy így megosztod meg a tapasztalataid és szuper, hogy elindítottad a blogod! :D

    VálaszTörlés