2016. január 2., szombat

Zabpelyhes zsemle - teljes kiőrlésű


dagasztás nélkül

Ezt a zabpelyes zsemlét nagyon régóta készítem, mókuslekvár korábbi oldalán találtam anno, gyors, nem kell dagasztani, csak egyszer kell keleszteni. Ennek megfelelően az állaga sem a hagyományos zsemlére emlékeztet, egyedi bélzettel, kissé laposabb formával, rücskös külsővel rendelkezik.
Én nagyrészt teljes kiőrlésű lisztből, cukor nélkül készítem.

Mindenképp érdemes kipróbálni, jól jön a lustább vagy időhiányos napokon:)




Hozzávalók:

250gr teljes kiőrlésű búzaliszt
100gr sima búzaliszt
20gr búzasikér
100gr apró szemű zabpehely
7gr szárított élesztő
3ek olaj
400ml langyos víz

Először a száraz hozzávalókat egy kanállal összekeverem, majd hozzáteszem a vízet, olajat, lefedem 1-1,5 órát a pulton hagyom. Ezalatt megemelkedik, kissé buborékossá válik, nem ijedjünk meg, nem áll össze, nyúlósabb galuska állagú marad. Amíg a tészta pihen. előmelegítem a sütőt 200-220 fokra, egy tepsire sütőpapírt terítek.

A tésztából egy nagobb kanál segítségével hamokat teszek a tepsire, kicsit megigazítom a széleket, majd 20-25 perc alatt készre sütöm, rácson hagyom kihűlni.

Nikk


4 megjegyzés:

  1. Szia! Érdeklődök, hogy ez a zsemle összesen mennyi szénhidrátot tartalmaznak?
    Üdv,
    Kitti

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Könnyen kiszámíthatod. Az egész tészta 4,5x65gr ch, ahány darabra osztod a tésztát annyival kell leosztani.

      Törlés
  2. Szia Nikk!Szeretném megkérdezni,hogy graham lisztet is használhatok.Most ez van itthon,előre is köszönöm a választ.

    VálaszTörlés