Sütés-főzés inzulinrezisztencia és PCOS harcosoknak, egészségtudatosan élőknek.
2016. január 3., vasárnap
Mókus stangli - teljes kiőrlésű, sajtos
Miért mókus? :) Mert mokuslekvár receptje nyomán készült, annyiszor szóba került az IR-es pajtásokkal, hogy már csak így emlegetjük. Teljes kiőrlésű verzió, némi változtatással, bárki elkészítette mindenkinek tuti siker volt.
Puha kifli, ropogós sajtkéreggel.
Hozzávalók:
(9db 30ch tartalmú stanglihoz)
300gr teljes kiőrlésű búzaliszt
100gr sima búzaliszt
50gr búzasikér
20gr friss élesztő
2tk só
60gr olaj
150ml tej
180ml víz *
szóráshoz reszelt sajt
Ezúttal is búzasikért használtam a tésztához, lisztmennyiségben, lazább tőle a tészta és picit csökken a ch.
A tejet, a vizet, az olajat és az élesztőt a kenyérsütő üstjébe mérem, kicsit elkeverem, majd a többi hozzávalót is hozzáteszem. Lágy de nem ragadós, sima, selymes felületű tésztát dagasztok, 1.5-2 órát hagyom kelni fedeles kelesztőtálban, ezalatt hatalmasra nő, teli lesz légbuborékokkal, könnyű, rugalmas tésztát kapunk. Lisztezett deszkára borítom, kicsit átnyomkodom, kilapítom, megszórom némi reszelt sajttal, összhajtogatom. A mérlegre dobom és a súly alapján elosztom 9 egyenlő részre. Rudakat sodrok, sütőpapíros tepsire sorakoztatom, egy másik sütőpapírral letakarom, 30 percig pihentetem. Ezalatt a sütőt előmelegítem 170 fokra. Az idő letelte után megszórom reszelt sajttal, jól megfújom vízzel a stanglikat és a köztük lévő sütőpapíros részeket is, majd a sütőbe tolom, 22-25 perc alatt sülnek készre.
Másnap is puha, fagyasztható .