2017. október 5., csütörtök

SZÉNHIDRÁTCSÖKKENTETT (-50%) TÖKMAGLISZTES KENYÉR

teljes kiőrlésű


A szénhidrátcsökkentett (továbbiakban szénhidrát=ch) bolti kenyereket nem szeretjük az  IR étrendben. A ch tartalmuk majd nulla közelire redukált, általában 6ch/100g, amiből könnyen kiszámolhatjuk hogy a reggelire szánt 30ch elfogyasztásához 500grammot, azaz fél kilót kellene megennünk, plusz a hozzá szánt fehérje, zöldség stb. Ez akármennyire is vonzónak tűnik, nem életszerű valljuk be, hisz a gyomrunk nem vetekszik Mary Poppins táskájával, nem is férne belénk , még ha eltekintenénk ezeknek a kenyereknek a magas zsír és kalóriatartalmától, akkor sem.

Csökkenthetjük a ch-t, csak ésszerűen, hogy meg is tudjuk enni amit készítettünk.Egy átlagos teljes kiőrlésű kenyér ch-ja, 30-40ch/100gr, saját házi sütésről beszélek,  a bolti féltégláké 50 körüli.  Ahhoz hogy csökkentsük a ch-t a liszt egy részét kell helyettesítenünk valami nem számolós vagy alacsony ch tartalmú hozzávalóval, jelen esetben ez a tökmagliszt és a szokásos búzafehérje (sikér) volt. A kenyérhez felhasznált 500gr liszt felét tették ki ezek a hozzávalók, így még nem nullára, de 50% kal kevesebb alacsonyabb ch értéket érünk el, az enyém most 19ch/100gr, finom is, már annak aki szereti a tökmagot és nem ijed meg a zöldes színű bélzettől... :)

Hozzávalók:        

előtészta:
150gr víz
10gr friss élesztő
200gr teljes kiőrlésű búzaliszt
ezt a tervezett sütés előtt 6-12 órával egy villával összeállítom gombóccá, fedett dobozban szobahőmérsékleten hagyom

összeállítás:
a teljes előtészta                                                                       
10gr friss élesztő
280gr víz
30gr tökmag/étolaj
150gr tökmagliszt
100gr búzasikér
50gr sima búzaliszt
10gr só


-A kenyérsütő dagasztóprogramját használva szép egyenletes, nem ragadós tésztát dagasztok, majd egy tálban lefedve 45 percig pihentetem, majd kinyomkodom belőle a levegőt, veknivé formázom, sütőpapírral bélelt fedeles jénaiba teszem.
-A sütőt előmelegítem 230 fokra, kb. 45 perc után elvégzem az ujjpróbát, a tésztát oldalt picit benyomom, ha gyorsan tér vissza, még hagyom kelni, ha egyértelműen benne marad az ujjam nyoma, sajnos túlkelt ( újra kell gyúrni, formázni), ha szép lassan visszatér a forma, éppen jó :)
-Amikor készen áll a tészta vízzel lefújom, bevágom és fedelestül megy a forró sütőbe. 30 perc utána a fedőt leveszem,  a hőt visszaveszem 200 fokra, kb. 15 percet sül még, amíg kopogós lesz az alja. Mindenképpen rácson hagyom kihűlni.
Tömörebb bélzetű, ízes kenyér, érdemes kipróbálni; gazdagítható magokkal,fűszerekkel, bármivel:)

Jó sütést! :)
Nikk