Gyermekkorom, most pedig a gyermekem egyik kedvence a molnárka; ez az enyhén édes, kalácsjellegű stangli, puha, foszlós, tökéletes szendvicsalap.
Hozzávalók:
350gr teljes kiőrlésű búzaliszt
100gr sima búzaliszt
50gr búzasikér
25gr friss élesztő
1tk só
1 csapott ek stevia-eritrit keverék
vagy 4 csapott ek cukornak megfelelő édesítő (ill.ízlés szerint)
50gr puha vaj
100gr habtejszín
270gr víz
tetejére:
1 egész tojás
szezámmag
- A folyékony majd a száraz összetevőket is a kenyérsütő üstjébe mérem, lágyabb de nem ragacsos tésztát dagasztok, 50 percet hagyom kelni, fedeles tálban.
- Mérlegre dobtam, súly alapján 10 részre osztottam, 10 múlva formáztam, majd 30 percig pihent a sütőpapíros tepsin egy másik darab sütőpapírral letakarva.
- Felvert tojással lekentem, szezámmaggal szórtam, a sütőlemez szabad részeit vízzel jól lefújtam, a páraképződéshez ez elég.
- 180 fokra előmelegített sütőmben 20 perc alatt sült készre, rácson hagytam kihűlni.
Apró tippek:
- vajat használj hacsak valami egészségügyi probléma nem akadályoz ebben, a margarinnal készült tészta a közelébe sem jön a vajasnak
- az édesítő mennyisége ízlés kérdése, ez egy közepes mennyiség
- fagyasztható, kihűlt állapotában, a kiolvasztás szobahőn a legbarátságosabb
- ha zavar hogy "összenőnek" a péksütemények a sütés alatt, süsd több részletben, én kimondottan szeretem azt a puha részt ahol találkoznak
A ch érték számolása:
össz ch:
450gr liszt csak a számolós az étrendünkben, 4,5x66= 297ch az egész adag nyers tésztában, így 10db alap 30ch-s, reggeli "méretű" molnárkát kapunk.
Ha más ch értékűt szeretnél, kalkulálj aszerint. :)
Jó sütést!
Nikk