2016. január 27., szerda

Sajtos és sós perec - teljes kiőrlésű


Ki ne szeretné a perecet?
Ropogós sajtkéreggel vagy a klasszikus sós verzióban.
Sós és sajtos egyaránt készült, lehet választani :)




Hozzávalók:

280gr teljes kiőrlésű búzaliszt
110gr finomliszt
50gr búzasikér
20gr friss élesztő
35gr vaj
35gr olaj
155gr víz
125gr tej
1 tk só
1 púpos tk négyszeres erősségű édesítő (eritrit+stevia)

Tetejére:
1 felvert tojás
sómassza /reszelt sajt

Sómasszához: 
1,5 ek finomliszt
1 ek só
6 ek víz

~ Sima, fényes felületű tésztát dagasztok a kenyérsütő dagasztóprogramjával, majd fedeles tálban kelesztem egy órát.
~ A tésztát átgyúrom, mérlegre dobom, 13 egyenlő részre vágom, így 20ch lesz egy darabban.
~ 15 percet hagyom pihenni. Rudakat sodrok, perecet formázok , sütőpapíros tepsire teszem, tojással megkenem. (nem kell alálisztezni a sodráshoz)
~ 20 perc múlva a sajtosnak szánt pereceket megszórjuk a reszelt sajttal, a sósra tervezetteket nem bántjuk, 200-220 fokos , előmelegített sütőbe toljuk, majd elkészítjük a sómasszát.
~ Csomómentesre a sót, lisztet, vizet, a sütési idő letelte előtt 3-4 perccel kivesszük a tepsit, meglocsoljuk a perceket, visszatoljuk. 16-18 perc alatt sül készre.

Finom, puha, vajas tészta, másnap is élvezhető, jól fagyasztható.



Nikk