2016. január 17., vasárnap

Kakaós-fahéjas kalács - teljes kiőrlésű


cukormentes


Egy hideg téli estén valami édes vacsorára vágytam, kakaós- fahéjas kalács készült.
Ezúttal is búzasikért használtam a tésztához,  lisztmennyiségben, lazább tőle a tészta és picit csökken a ch (-12%).
Kimondottan puha lett a kalács belseje, teteje pedig roppanós :) .





Hozzávalók:


a tésztához

400gr liszt / 250gr teljes kiőrlésű búza, 100gr sima búza, 50gr búzasikér/
110ml tej
160gr tejföl
50gr olvasztott vaj
1 tojás
fél csipet só                      
4 szem édesítő porrá törve
1 ek négyszeres édesítőerejű eritrit +stevia keverék
25gr friss élesztő

a kenéshez:

60gr lágy vaj
kakaó és fahéj keverék, összesen 4 tk

Lágy de nem ragadós tésztát dagasztok, fedett tálban egy órát kelesztem
Kinyújtom nagyjából egy cm vastagságúra, megkenem a lágy vajjal, rászitálom a kakaó-fahéj keveréket. Feltekerem, pengével nagyjából félmagasságig végigvágom, sütőformába illesztem, majd elrendezem, bármilyen forma használható természetesen. Picit kihajtom a rétegeket, a szélét bevagdosom, közepébe, a sütőpapírra vízet fújok, a tészta nem kakaós részeit megkenem tejjel.
15 percig kelesztem, ezalatt előmelegítem a sütőt 200fokra. Félidőben lefedem alufóliával,nehogy megégjen a kakaó.
30 perc alatt sült meg, rácson hagytam kihűlni, kevés porított édesítőt szórtam rá, használja mindenki ízlése szerint.






Nikk