Sütés-főzés inzulinrezisztencia és PCOS harcosoknak, egészségtudatosan élőknek.
2016. január 2., szombat
Baconos grissini - teljes kiőrlésű
A bacon jó... nagyon jó... mást nem is fűznék hozzá :)
Hozzávalók:
300gr teljes kiőrlésű búzaliszt
100gr sima búzaliszt
30gr búzasikér
50gr vaj
2tk só
20gr friss élesztő
180ml tej
110ml víz*
1ek négyszeres erősségű édesítőszer (eritrit+stevia)
vagy 4tk cukornak megfelelő más édesítő /elhagyható/
szeletelt bacon
tojás
szezámmag
A tejet, vizet, szobahőmérsékletű vajat , majd a többi hozzávalót is a kenyérsütő üstjébe mérem; sima, selymes felületű tésztát kapok.
Dagasztás után fedeles tálban kelesztem körülbelül 1 órát.
Lisztezett deszkára borítom, kb. 2mm vastagságúra, vékonyabb, ropogósabb tésztát szereték.
Téglalap alakra nyújtom, hosszú pengéjű késsel felcsíkozom, nagyjából a baconszeletek méretére. A szalonnaszeleteket szétválasztom, leterítem a deszkán, ráhelyezem a tésztacsíkokat, mindkét végét megcsavarom. A sprirálok tésztaoldalait megkenem felvert tojással, megszórom szezámmaggal. 30 percet pihentetem, ezalatt előmelegítem a sütőt 200 fokra. Mielőtt a sütőbe tolom, vízzel lepermetezem, 20 perc alatt sül készre.
Vékonyabb, ropogósabb rudak. rágcsa kategória.
Készült egy tartalmasabb verzió is, hamarosan megosztom:)
* A folyadék mennyisége mindíg függ a liszt minőségétől, kezdjük kevesebbel és ha szükséges pótoljuk hogy lágy de nem ragadós; sima, selymes, szakadásmentes tésztát kapjunk.
Nikk