2019. augusztus 16., péntek

TELJESKIŐRLÉSŰ TEJFÖLÖS CSÁSZÁR/ZSEMLE/KIFLI


Hozzávalók:

előtészta, 8-10 órával a sütés előtt készítjük: az élesztőt feloldom a vízben, villával összekeverem a lisztekkel egy (fedeles) tálban és ennyi.
Nem kell hűtőbe tenni!

100gr teljeskiőrlésű búzaliszt
100gr sima búzaliszt
5gr friss élesztő
150gr víz                                                                   

Az összeállításhoz:                                                     
a teljes előtészta
200gr víz
150gr tejföl
15gr fiss élesztő
400gr teljeskiőrlésű búzaliszt
50gr simaliszt
2-2,5tk só
20gr étolaj


Az előtésztát, a folyékony majd a száraz összetevőket is a kenyérsütő üstjébe mérem, lágyabb de nem ragacsos tésztát dagasztok, 45-50percet hagyom kelni, fedeles tálban.
 Én most 13db, 30ch tartalmú péksütit készítettem, mérlegre dobtam az egész tésztát (tegyünk alá fóliát!), súly alapján 13 részre osztottam, pár perc múlva formáztam, zsemlének, kiflinek, császárzsöminek, fantázia kérdése, majd 30 percig pihent a sütőpapíros tepsin letakarva.  Megfújom vízzel, megszórom a magokkal, majd újból vízzel, így rajta maradnak a magok.
 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt sült készre. Rácson hagyom kihűlni, utána fagyasztható is. (Kiolvasztás szobahőmérsékleten kb 15-20 perc.)

* A folyadék mennyisége mindíg függ a liszt minőségétől, kezdjük kevesebbel, majd ha szükséges pótoljuk hogy lágy de nem ragadós, sima selymes felületű tésztát kapjunk.

Az előtésztás finomságokat és egyáltalán hogy elkezdtem házipékezni, a  méltán népszerű Limara péksége ihlette.Jó sütést!
Nikk