2017. december 12., kedd

Teljes kiőrlésű magos-túrós pogácsa



Az örök kedvenc a pogi, nem lehet eleget sütni belőle :)

A túrótól finom puha, ízes, isteni pogácsákat kapunk.
Érdemes krémes állagút használni, nem marad rögös belül. Ha hagyományos túrót használunk, elképzelhető hogy kelleni fog még némi tej a tésztába. mivel az szárazabb.
A magkeverék ízlés szerinti lehet, én most lenmagot, napraforgómagot és szezámmagot használtam.



Hozzávalók: 

220gr teljes kiőrlésű búzaliszt
100gr sima búzaliszt
30gr búzasikér
250gr krémes túró
250gr vaj
16gr  só
1 tojás
120gr tej
15gr friss élesztő
100gr magkeverék

tetejére:
1 felvert tojás
a fenti magkeverék harmada

-A tetszés szerinti magkeveréket  (kb. 100gr) száraz serpenyőben pirítani keztem, nagyjából 3 perc után a harmadát egy tálkába szórom, ez megy majd a pogácsa tetejére. a többit pattogásig pirítom, ők kerülnek a tésztába.
-Az élesztőt nem futtatom csak elkevertem a tejben,  a tészta hozzávalóival összegyúrtam,  kissé ragadós tésztát kaptam, így lesz jó, mivel a nyújtáskor megkapja azt a kis plusz lisztet amire szüksége van.
-1 órára hűtőbe tettem, majd jól alálisztezett deszkán vékonyra nyújtottam, megkentem a felvert tojással, majd hajtogattam, minden újabb hajtogatás előtt újra megkentem.
(A hajtogatásról képi segítséget a gyors sajtos-túrós kocka receptjénél találsz.)
-Nagyjából 1,5 cm vastagra nyújtottam, kiszaggattam -illetve késsel kockára vágtam, majd a tepsire sorakoztatva megkentem tojással, vigyázva hogy ne folyjon le az oldalán mert akkor nem emelkednek meg szépen.
Megszórtam felét magkeverékkel, felét sajttal majd 20 percet hagytam pihenni.


-Előmelegített 180 fokos sütőben  20 perc alatt van kész. Frissen az igazi!  Ne süssük túl mert kiszárad.