2016. március 3., csütörtök

Cukkinis zsemle ropogós sajtkéreggel - teljes kiőrlésű

Az illatos oregano és a friss cukkini házassága a ropogós gouda alatt.



Közeleg a tavasz, visszatérnek a színek a konyhába, a zöldfűszerek újraélednek, meg persze mi is.
Imádom a cukkinit és az oreganot is, egybekeltek hát egy rombusz jellegű zsemle erejéig.
Természetesen bármilyen más zöldfűszerrel vagy anélkül is elkészíthető.




Hozzávalók:
(9x 30ch)

320gr teljes kiőrlésű búzaliszt                                    
..és nem, nem szabad melegen megvágni mint ahogy én tettem..:) 
100gr finomliszt
70gr búzasikér
20gr friss élesztő
40gr habtejszín
250gr víz*
30gr olaj
2tk só
csipet C-vitamin por (aszkorbin)
1,5tk szárított oregano
1 kisebb cukkini

tetejére:
reszelt gouda sajt
szárított oregano

~A cukkinit megmosom, végeit levágom, majd nagylyukú reszelőn lereszelem (120gr lett).
~A folyékony majd a száraz összetevőket is a kenyérsütő üstjébe mérem, az élesztőt csak belemorzsolom, lágyabb tésztát dagasztok, bár picit ragadós lesz a cukkini miatt.
 50 percet hagyom kelni, fedeles tálban.
~Mérlegre dobom, súly alapján 9 részre osztom, 10  perc múlva,  enyhén lisztezett lapon formázom, majd 30 percig pihen letakarva a sütőpapíros tepsin.
~A sajtot lereszelem, ne sajnáljuk (!), hozzákeverem az oreganot, majd megszórom vele a már megkelt zsemléket. Vízzel jól megfújom őket és a köztük lévő szabad helyeket , ez elég a gőzképződéshez de kis edényben vizet is lehet tenni a sütő aljába, kinek mi válik be.
~200 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt sült készre



.
 * A folyadék mennyisége mindíg függ a liszt minőségétől, kezdjük kevesebbel, majd ha szükséges pótoljuk.