ahogy én készítem
A bulgur az, amiért a leghálásabb vagyok az IR-nek.
Előtte nem ismertem, leragadtam én is a tipikus magyar körethármasnál: rizs, krumpli, tészta.
Azóta a bulgur, barna rizs, köles hármasnál táboroztam le, jó csere volt :)
A bulgur tulajdonképpen tört búza, lassú felszívódású, laktató és finom. Sokrétűen felhasználható, bármilyen más köretet kiváltok vele, a család is imádja.
Elkészítésére kétféle módszert találni, az egyik hogy forró sós vízzel leöntjük, letakarva magába szívja a vizet és kész. Nos ez a verzió nekünk nem ízlett, le is mondtam ezután a próba után róla. Aztán olvastam hogy úgy készítsük el mint a rizst, kipróbáltam, nos azóta vagyunk rajongók.
4 személyre készítettem
Hozzávalók:
1 bögre (200gr) bulgur
2,5-3bögre víz
ételízesítő - cukor és ízfokozó mentes ( Házi Arany Reform Vito ételízesítő)
1 kis fej hagyma
1 kis fej hagyma
8db csirke alsó/felsőcomb
300gr gomba
2 fej vöröshagyma
150gr tejföl
2tk étkezési keményítő
ételízesítő - cukor és ízfokozómentes
pirospaprika
őrölt kömény
őrült fekete bors
olaj/zsír
A bulgurt kevés olajon néhány percig pirítjuk az apróra kockázott hagymával, majd felöntjük 2,5x-ös mennyiségű vízzel, ízesítjük, letakarjuk, takaréklángon pároljuk. Amikor felszívta a vizet, ellenőrizzük hogy megpuhult-e, ha szükséges öntünk még hozzá.
A csirkét megmossuk, a hagymát felaprítva olajon megfuttatjuk, tűzről levéve pirospaprikával, köménnyel meghintjük, erős pörköltet készítünk. Amikor a csirke megpuhult, szűrólapáttal kiszedjük , így nem törik majd össze a továbbiakban.
A gombát megmossuk, felaprítjuk, az alapra dobjuk, pár perc alatt megpuhul, ha kell utánasózunk/fűszerezünk.
A keményítőt 2dl vízben csomómentesre keverjük, a mártáshoz öntjük, 1 percig forraljuk, ezalatt kellően besűrűsödik de ezt mindenki saját ízlésére beállíthatja majd.
Végül hozzáöntjük a simára kikevert, 1ek forró szósszal elkevert tejfölt, egyet rottyan, a csirkét visszatesszük... és elkészült. :)
Nikk