2016. június 28., kedd

Bakonyi csirkecomb bulgurral

ahogy én készítem


A bulgur az, amiért a leghálásabb vagyok az IR-nek.        
Előtte nem ismertem,  leragadtam én is a tipikus magyar körethármasnál: rizs, krumpli, tészta.
Azóta a bulgur, barna rizs, köles hármasnál táboroztam le, jó csere volt :)




A bulgur tulajdonképpen tört búza, lassú felszívódású, laktató és finom. Sokrétűen felhasználható, bármilyen más köretet kiváltok vele, a család is imádja.
 Elkészítésére kétféle módszert találni, az egyik hogy forró sós vízzel leöntjük, letakarva magába szívja a vizet és kész. Nos ez a verzió nekünk nem ízlett, le is mondtam ezután a próba után róla. Aztán olvastam hogy úgy készítsük el mint a rizst, kipróbáltam, nos azóta vagyunk rajongók.

4 személyre készítettem

Hozzávalók:

1 bögre (200gr) bulgur
2,5-3bögre víz
ételízesítő - cukor és ízfokozó mentes ( Házi Arany Reform Vito ételízesítő)
1 kis fej hagyma

8db csirke alsó/felsőcomb
300gr gomba
2 fej vöröshagyma
150gr tejföl
2tk étkezési keményítő
ételízesítő - cukor és ízfokozómentes
pirospaprika
őrölt kömény
őrült fekete bors
olaj/zsír

A bulgurt kevés olajon néhány percig pirítjuk az apróra kockázott hagymával,  majd felöntjük 2,5x-ös mennyiségű vízzel, ízesítjük, letakarjuk, takaréklángon pároljuk. Amikor felszívta a vizet, ellenőrizzük hogy megpuhult-e, ha szükséges öntünk még hozzá.

A csirkét megmossuk, a hagymát felaprítva olajon megfuttatjuk, tűzről levéve pirospaprikával, köménnyel meghintjük, erős pörköltet készítünk. Amikor a csirke megpuhult, szűrólapáttal kiszedjük , így nem törik majd össze a továbbiakban.
A gombát megmossuk, felaprítjuk, az alapra dobjuk, pár perc alatt megpuhul, ha kell utánasózunk/fűszerezünk. 
A keményítőt 2dl vízben csomómentesre keverjük, a mártáshoz öntjük, 1 percig forraljuk, ezalatt kellően besűrűsödik de ezt mindenki saját ízlésére beállíthatja majd.
Végül hozzáöntjük a simára kikevert, 1ek forró szósszal elkevert tejfölt, egyet rottyan, a csirkét visszatesszük... és elkészült. :) 

Nikk