Sütés-főzés inzulinrezisztencia és PCOS harcosoknak, egészségtudatosan élőknek.
2018. április 19., csütörtök
Túrókrémes zabpalacsinta - cukormentes
Hozzávalók:
150gr zabpehelyliszt*
5gr sütőpor
1 nagy ek (5gr) bambuszrost
3 egész tojás
50gr tejföl
360gr hideg víz
50gr olaj
1 csipet só
Túrókrém:
250gr túró
1 nagy ek tejföl
2-3tk dia negyadannyi édesítő (vagy 8-12tk cukornak megfelelő édesítő)
reszelt citromhéj
A tojásokat a csipet sóval habosra verjük, hozzáadjuk a tejfölt, majd a sütőporral és a bambuszrosttal elkevert lisztet. Csomómentesre keverjük, a vízzel felhúzzuk, végül hozzákeverjük az olajat.
Nagyjából 20 percre félretesszük míg a zabpehelyliszt magába szívja a vizet, besűrűsödik.
Ezalatt elkészítem a túrókrémet, egyszerűen csak összekeverem a hozzávalókat.
A palacsintasütőt felforrósítjuk - pár csepp olajat teszek minden palacsinta alá de ez akár el is hagyható -, egyforma adagolással kisütjük a zabpalikat, majd betöltjük.
Én ezúttal túrókrémmel töltöttem, a túrókrém a mi diétánkban ebben a mennyiségben nem számolós.
Tiszta lassú ch, reggelire is ehető.
10db 10ch tartalmú palacsinta lett ebből az adagból, a vastagabb fajtából, nem az átlátszó strandos féle verzió ;)
* Zabpehelylisztet használjunk, ne zablisztet; mert az általában keserű.
Nikk
2018. április 1., vasárnap
Teljes kiőrlésű piskótatekercs avagy a tökéletesen nem tökéletes házi verzió
Ez a klasszikus piskótatekercs közel sem tökéletes, mivel a bolti 0,01mm-es lekvárcsíknál több van benne, 0,5cm házi lekvár , a másodikban plusz 0,5-1cm tejszínhab :)
100% teljes kiőrlésű lisztből készült, cukor nélkül, állagra mégis pihepuha, bő fél óra alatt elkészül hála a tojásnak és a és Era barátnőmnek, akitől megörököltem a robotgépét :)
Hozzávalók:
60gr teljes kiőrlésű búzaliszt
6db egész tojás
1,5ek diawell negyedannyi édesítő (vagy 6ek cukornak megfelelő más édesítő)
1kk sütőpor
habtejszín vagy cukormentes hulala
lekvár
Előmelegítem a sütőt 180fokra, egy gáztepsibe szilikonos sütőpapírt terítek, a sütőport elkeverem a liszttel.
-A 6 egész tojást a robotgépbe ütöm, nem kell szétválasztani, így is ultrakönnyű, habos lesz, évek óta így készítem, egy tállal kevesebb ;)
-4 percig pörög -forog a robotgép legmagasabb fokozatán, ezalatt a térfogata a többszörösére nő, szinte hihetetlen módon.
-Beleadagolom az édesítőt, majd kanalanként a lisztet, ekkor más csak a legalacsonyabb fokozaton keverem, csak ameddig egynemű lesz, nem törik össze, nem kell aggódni. :)
rásimítom a sütőpapíros tepsire és mehet is a sütőbe, kb 10 perc és készen van.
-Ezalatt felverem a tejszínt vagy a hulalát ezt mindenki maga dönti el, a tejszínhez érdemes habfixálót tenni ha nem fogy el rövid időn belül a süti.
-Pár percig hagyom hűlni, majd a papírt leválasztva feltekerem, alá vizes ruhát terítek, ez segít hogy könnyebben elváljon a sütőpapírtól.
-Feltekerve hagyom picit pihizni majd megkenem lekvárral és/vagy a tejszínhabbal és készen is vagyunk :)
Nem, nem lesznek tökéletesen rajzolt szeletek, mivel nem sajnáltam a tölteléket:)
Jó sütést!