2016. január 27., szerda

Teljes kiőrlésű kenyér formában - csak élesztővel


túróval, tökmagolajjal 


A nagy sikert aratott  Teljes kiőrlésű túrós zsemle  nyomán készült.
Csak élsztővel. öregtészta és kovász nélkül. Az előtésztás kenyereket részesítem előnyben de ilyet is készítek néha, hisz nem mindíg tudunk előkészülni. Formában sütöttem, természetesen bármilyen más sütőedény is megfelel.





Tökmagolaj került bele, nagyon szeretjük és egészséges, mint minden magolaj, szerintem a természet  csodaszerei mind de persze bármilyen más olajjal is elkészíthető.  A tökmagolajtól a tészta kissé zöldes színű, ez a fotón nem látszik sajnos, úgy vettem észre, a gyerekek körében nagy sikert aratnak a "színes" kenyerek, lehet villogni vele a suliban :))
Még zöldebb lesz ha a liszt egy részét (kb. 50-100gr) tökmaglisztre cseréljük, ebben az esetben figyeljünk a folyadékigényre.

Hozzávalók:                                                                
a sütőforma


340gr teljes kiőrlésű búzaliszt
60gr sima búzaliszt
50gr búzasikér
100gr túró
290ml víz*
20gr friss élesztő
40gr tökmagolaj
1,5-2 tk só


A hozzávalókat a kenyérsütő üstjébe mértem, szép fényes tésztát dagasztottam. mivel fedő nélkül lesz sütve, több folyadékot veszít, picit lágyabb a tészta, de nem ragadós. 50 percet kelt fedett tálban. amikor megkelt kinyomkodtam belőle a levegőt, formáztam, sütőpapírral bélel formába tettem, egy korábban ugyaerre a célra használt sütőpapírral letakartam,
45 perc múlva a felső papírt félretettem, megszitáltam liszttel, bevágtam, 220 fokra előmelegített sütőbe toltam, 15 perc után visszavettem a hőt 200fokra, a huszadik perc után pedig alufóliával takartam be, nehogy megégjen a teteje, 40 perc alatt sült készre, akkor jó ha kopog az alja, rácson hagytam kihűlni.

*  A folyadék mennyisége mindíg függ a liszt minőségétől, illetve itt a túrók víztartalma is változó lehet.  Kezdjük kevesebbel, majd ha szükséges pótoljuk hogy fényes, sima felületű tésztát kapjunk.

Nikk