2016. január 27., szerda

Sajtos és sós perec - teljes kiőrlésű


Ki ne szeretné a perecet?
Ropogós sajtkéreggel vagy a klasszikus sós verzióban.
Sós és sajtos egyaránt készült, lehet választani :)




Hozzávalók:

280gr teljes kiőrlésű búzaliszt
110gr finomliszt
50gr búzasikér
20gr friss élesztő
35gr vaj
35gr olaj
155gr víz
125gr tej
1 tk só
1 púpos tk négyszeres erősségű édesítő (eritrit+stevia)

Tetejére:
1 felvert tojás
sómassza /reszelt sajt

Sómasszához: 
1,5 ek finomliszt
1 ek só
6 ek víz

~ Sima, fényes felületű tésztát dagasztok a kenyérsütő dagasztóprogramjával, majd fedeles tálban kelesztem egy órát.
~ A tésztát átgyúrom, mérlegre dobom, 13 egyenlő részre vágom, így 20ch lesz egy darabban.
~ 15 percet hagyom pihenni. Rudakat sodrok, perecet formázok , sütőpapíros tepsire teszem, tojással megkenem. (nem kell alálisztezni a sodráshoz)
~ 20 perc múlva a sajtosnak szánt pereceket megszórjuk a reszelt sajttal, a sósra tervezetteket nem bántjuk, 200-220 fokos , előmelegített sütőbe toljuk, majd elkészítjük a sómasszát.
~ Csomómentesre a sót, lisztet, vizet, a sütési idő letelte előtt 3-4 perccel kivesszük a tepsit, meglocsoljuk a perceket, visszatoljuk. 16-18 perc alatt sül készre.

Finom, puha, vajas tészta, másnap is élvezhető, jól fagyasztható.



Nikk


Teljes kiőrlésű kenyér formában - csak élesztővel


túróval, tökmagolajjal 


A nagy sikert aratott  Teljes kiőrlésű túrós zsemle  nyomán készült.
Csak élsztővel. öregtészta és kovász nélkül. Az előtésztás kenyereket részesítem előnyben de ilyet is készítek néha, hisz nem mindíg tudunk előkészülni. Formában sütöttem, természetesen bármilyen más sütőedény is megfelel.





Tökmagolaj került bele, nagyon szeretjük és egészséges, mint minden magolaj, szerintem a természet  csodaszerei mind de persze bármilyen más olajjal is elkészíthető.  A tökmagolajtól a tészta kissé zöldes színű, ez a fotón nem látszik sajnos, úgy vettem észre, a gyerekek körében nagy sikert aratnak a "színes" kenyerek, lehet villogni vele a suliban :))
Még zöldebb lesz ha a liszt egy részét (kb. 50-100gr) tökmaglisztre cseréljük, ebben az esetben figyeljünk a folyadékigényre.

Hozzávalók:                                                                
a sütőforma


340gr teljes kiőrlésű búzaliszt
60gr sima búzaliszt
50gr búzasikér
100gr túró
290ml víz*
20gr friss élesztő
40gr tökmagolaj
1,5-2 tk só


A hozzávalókat a kenyérsütő üstjébe mértem, szép fényes tésztát dagasztottam. mivel fedő nélkül lesz sütve, több folyadékot veszít, picit lágyabb a tészta, de nem ragadós. 50 percet kelt fedett tálban. amikor megkelt kinyomkodtam belőle a levegőt, formáztam, sütőpapírral bélel formába tettem, egy korábban ugyaerre a célra használt sütőpapírral letakartam,
45 perc múlva a felső papírt félretettem, megszitáltam liszttel, bevágtam, 220 fokra előmelegített sütőbe toltam, 15 perc után visszavettem a hőt 200fokra, a huszadik perc után pedig alufóliával takartam be, nehogy megégjen a teteje, 40 perc alatt sült készre, akkor jó ha kopog az alja, rácson hagytam kihűlni.

*  A folyadék mennyisége mindíg függ a liszt minőségétől, illetve itt a túrók víztartalma is változó lehet.  Kezdjük kevesebbel, majd ha szükséges pótoljuk hogy fényes, sima felületű tésztát kapjunk.

Nikk

2016. január 23., szombat

Gyors sajtos-túrós kocka medvehagymával


teljes kiőrlésű, élesztőmentes


Barátnőzős este van készülőben illetve ez a finom pogácsaszerűség is :)

A sajtot mindenki szereti, a túró barátunk az IR-életmódban, majdnem mindenben megállja a helyét, a medvehagyma pedig a ráadás. Mivel nincs szezonja, szárítottat használtam de fagyasztott is ugyanolyan jó, ilyenkor érdemes megszárítgatni mielőtt a tésztába kerül.

A túró és a sikér közreműködésével alacsonyabb ch tartalmú, csodás kockák születnek :)




Gyors, élesztő és kelesztésmentes pogácsaféle, csupa értékes alapanyagból. Vaj, nem margarin!
Össze sem lehet hasonlítani a vajjal és a margarinnal készült pogácsát, ne adjuk alább!
(allergia esetén persze nincs mit tenni)

A kelesztett pogácsák persze más kategóriát képviselnek, magasabbra nőnek de ez sincs sokkal lemaradva mögöttük ha fontos a gyors, egyszerű elkészítés :)

Hozzávalók: 

170gr teljes kiőrlésű búzaliszt
80gr sima búzaliszt
40gr búzasikér
250gr túró
250gr vaj
1-1,5 tk só
1 tojás sárgája
100gr reszelt sajt
aprított medvehagyma

tetejére:

1 felvert tojás
100gr reszelt sajt

Burgonyatörővel átnyomkodtam a túrót hogy ne legyen rögös. A tészta hozzávalóit összegyúrtam, gyönyörű sima tésztát kaptam, melyet lisztezett deszkán téglalap alakúra, nagyjából 0,5cm vastagra nyújtottam. Megszórtam a reszelt sajttal, majd hajtogattam. Ettől a hajtogatástól mindenki megrémül elsőre, úgy érzékeltem, de nem kell félni tőle. Felső részét a tészta feléig lehajtjuk, majd alulról fel és a két oldalát ugyanúgy befelé, kész, A fotók segítenek ha valakinek úgy könnyebb elképzelni.
Egy kisebb téglalapot kaptunk melyet 7-8mm-re kinyújtunk, megismételjük a hajtogatást. Én most ezt a második kihagytam. Megkenjünk a tojással, megszórjuk a sajttal. Én most nem szaggattam ki, hanem hosszú pengéjű késsel felvágtam, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam.
Nem kell pihentetni, azonnal süthető. Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 25 perc alatt van kész. Frissen az igazi!  Ne süssük túl mert kiszárad.

A receptet itt találtam, majd IR-barátra dolgoztam át.




Nikk





2016. január 22., péntek

Sárgarépás - tökmagos zsemle


100% teljes kiőrlésű lisztből


Több megkeresést kaptam hogy 100% teljes kiőrlésű zsemlét, kiflit, bármit mikor készítek.
Általában a nagyjából 70-30-as aránnyal sütök, a teljes kiőrlésű liszt javára, így lassú felszívódású marad a pékáru de lazább az állaga, mintha csak tk lisztből lenne. Ezen  a jól bevált arányon nem is áll szándékomban változtatni de közkívánatra ezúttal elhagytam a fehér lisztet, búzasikérrel pótoltam, hogy megmaradjon a kellő laza bélzet.
Finom puha zsemlék születtek, reszelt sárgarépával és pirított tökmaggal gazdagítva.





Folyadékként kizárólag tejet használtam, hogy ezzel is segítsem a tk lisztből készült tészta térfogatnövekedését, ez elég nagy mennyiségű gyors ch, így ez a zsemle az IR-es étrendben a reggeli étkezésnél nem ajánlott, vacsorára, kisétkezésre, ebéd részeként viszont tökéletes.


Hozzávalók:


400gr teljes kiőrlésű búzaliszt                                        
100gr búzasikér                                                  
370ml tej*
45gr olaj
20gr friss élesztő
90gr nyers, reszelt sárgarépa
2tk só
50gr enyhén pirított tökmag

tetejére nyers, durvára vágott tökmag



Sima, selymes tésztát dagasztottam, 1-1,5 órát hagytam pihenni, majd kicsit átgyúrtam, 9 egyenlő részre osztottam, így 30ch/db lett, vacsorára elfér még mellette 10 ch valami másból:)
 15 percig hagytam a deszkán, majd formáztam, sütőpapírral letakartam, 30 percig kelesztettem. amikor letelt a fél óra a felső papírt félretettem, jó lesz máskor még, Lefújtam vízzel, megszórtam durvára vágott tökmaggal, ismét lefújtam vízzel a zsemléket és a papírt is, hogy majd gőz képződhessen.
Előmelegített 180 fokos sütőben 25 perc alatt készült el, rácson hagytam kihűlni.

* A folyadék mennyisége mindíg függ a liszt minőségétől és ennél a receptnél a sárgarépa víztartalma is változó lehet.. Kezdjük kevesebbel, majd ha szükséges pótoljuk hogy lágy de nem ragadós, fényes, sima felületű tésztát kapjunk.



Nikk


2016. január 17., vasárnap

Kakaós-fahéjas kalács - teljes kiőrlésű


cukormentes


Egy hideg téli estén valami édes vacsorára vágytam, kakaós- fahéjas kalács készült.
Ezúttal is búzasikért használtam a tésztához,  lisztmennyiségben, lazább tőle a tészta és picit csökken a ch (-12%).
Kimondottan puha lett a kalács belseje, teteje pedig roppanós :) .





Hozzávalók:


a tésztához

400gr liszt / 250gr teljes kiőrlésű búza, 100gr sima búza, 50gr búzasikér/
110ml tej
160gr tejföl
50gr olvasztott vaj
1 tojás
fél csipet só                      
4 szem édesítő porrá törve
1 ek négyszeres édesítőerejű eritrit +stevia keverék
25gr friss élesztő

a kenéshez:

60gr lágy vaj
kakaó és fahéj keverék, összesen 4 tk

Lágy de nem ragadós tésztát dagasztok, fedett tálban egy órát kelesztem
Kinyújtom nagyjából egy cm vastagságúra, megkenem a lágy vajjal, rászitálom a kakaó-fahéj keveréket. Feltekerem, pengével nagyjából félmagasságig végigvágom, sütőformába illesztem, majd elrendezem, bármilyen forma használható természetesen. Picit kihajtom a rétegeket, a szélét bevagdosom, közepébe, a sütőpapírra vízet fújok, a tészta nem kakaós részeit megkenem tejjel.
15 percig kelesztem, ezalatt előmelegítem a sütőt 200fokra. Félidőben lefedem alufóliával,nehogy megégjen a kakaó.
30 perc alatt sült meg, rácson hagytam kihűlni, kevés porított édesítőt szórtam rá, használja mindenki ízlése szerint.






Nikk





2016. január 15., péntek

Kornspitz buci - vajjal, tejszínnel

teljes kiőrlésű


Szeretjük a magvakat, kenyérbe, pékáruba vagy csak magában, pirítva nasiként.
Ezúttal egy ultra magos buci készült, kívül-belül magvas finomság gazdagon, vajjal, tejszínnel.
Nem érdemes a vajat margarinra, olajra vagy egyébre cserélni, mert semmi nem adja meg azt az ízélményt, mint a valódi vaj.




Hozzávalók:

350gr teljes kiőrlésű búzaliszt                                                        
100gr sima búzaliszt
50gr búzasikér                                                                            
40gr habtejszín
50gr olvasztott vaj (nem margarin)
285ml víz *
1 ek tk rozskovász
20gr friss élesztő (ha nincs az előbb említett kovász, akkor 25gr)
1,5 -2 tk só
2x70gr magkeverék (lenmag, szezámmag, napraforgómag)
/a magvak mennyisége ízlés szerinti, mi nagyon magvasan szeretjük/

Ezúttal is búzasikért használtam a tésztához,  lisztmennyiségben, lazább tőle a tészta és picit csökken a ch.

A magvakat száraz serpenyőben megpirítom, lassú tűzön, mikor elkezdenek pattogni, leveszem, kihűtöm és elfelezem, egyik rész megy a tésztába, másik egy megfelelő méretű tányérba, ebben fogom meghempergetni a bucikat.

Összeállítom a tésztát, lágy de nem ragadós tésztát dagasztok, a magokat nagyjából félidőben adom hozzá. Fedeles tálban 1 órát kelesztem, majd kicsit átgyúrom, Nem szükséges alálisztezni mert a tésztában elég vaj, tejszín van ahhoz, hogy ne ragadjon és így a magok is jobban tapadnak.
Rádobom a mérlegre és 10 egyenlő részre osztom. 15 percet hagyom pihenni, majd duci rudakat sodrok,a végeket kissé elvékonyítom,  hideg vízbe mártom és meghempergetem őket a  magkeverékben. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatom a bucikat, egy másik papírral letakarva nagyjából 30 percig pihentetem, ezalatt előmelegítem a sütőt 200 fokra. Jól lefújom vízzel a bucikat és a köztük lévő üres részeket, a gőzképződéshez ez elég is.
23-25 perc alatt sültek készre, rácson hagytam kihűlni.

A képeken jól látszik hogy a kelesztés alatt nem annyira látványos a térfogatnövekedés,  viszont a sütőben nagyot nőnek ,ezt tapasztalom általában a teljes kiőrlésű tésztáknál.

* A folyadék mennyisége mindíg függ a liszt minőségétől, kezdjük kevesebbel majd ha szükséges pótoljuk hogy lágy de nem ragadós, sima, szakadásmentes tésztát kapjunk.

Fázisfotók:



Nikk


2016. január 10., vasárnap

Szalagos fánk - teljes kiőrlésű


cukormentes

Jön a farsang, mindenki fánkot süt.
Nem vagyok édesszájú mióta ezen az étrenden vagyok de ezt most muszáj volt :)

Természetesen cukormentes, a lekvár is, bár én inkább magában szeretem.





Hozzávalók:

260gr teljes kiőrlésű búzaliszt                                        
135gr sima búzaliszt
50gr búzasikér
200ml tej
50ml víz
3 tojás sárgája
25gr friss élesztő
1 ek rum
fél csipet só
60gr olvasztott vaj
1-1,5 ek négyszeres erősségű édesítő (eritrit+stevia)
(vagy bármilyen más, kb. 5ek cukornak megfelelő édesítő)

Ezúttal is búzasikért használtam a tésztához,  lisztmennyiségben, lazább tőle a tészta és picit csökken a ch.


A hozzávalókat a kenyérsütő üstjébe mérem, az élesztőt is csak beletördelem, nem kell futtani! Sima, fényes tésztát dagasztok, 50 percig kelesztem. Kinyújtom, nagyjából 1,5cm magasra, kiszaggatom, letakarva fél órát pihentetem. Közepébe mélyedést nyomok, közepesen forró olajatban sütöm. Először a lyukas felét, fedő alatt, 1-2 percig, majd megfordítom és fedő nélkül szintén ennyi ideig a másik felét. A hő hatására emelkedik a tészta,  a közepe nem ér az olajba majd, a szalag, a világos sáv körben, így alakul ki.

Puha, könnyű fánk, nagymamám mindíg azt mondta a rum azért kell bele hogy ne szívja meg magát olajjal.
Nem tudom hogy így van-e de teszek bele és valóban nem "ázik el" :)

Lekvárral vagy magában, darált eritrittel szórva :)

Az eredeti recept itt található, ezt alakítottam IR barátra.

Nikk

Teljes kiőrlésű kenyér - lenmagliszttel



ch csökkentett






A bolti ch csökkentett kenyerek általában nem ajánlottak IR étrendben, mivel majdhogynem nullaközelire van bennük csökkentve a szénhidrát,  ezzel arányosan a zsír és kalóriatartalmuk az egekbe szökik de persze ez most nem szempont. Két félét néztem meg, 6gr ch/100gr volt az adat.

Mért nem jó ez?
A reggeli az étrendünkben alapesetben 30gr ch. Ehhez, ezekből a csodakenyerekből 500grammot, azaz fél kilót kellene megenni. Még ha az ezzel járó kalóriamennyiségtől el is tekintenénk, akkor is fizikai képtelenség ekkora mennyiséget megenni egy étkezésre. A ch viszont kell. Harminc.

Nem azt mondom hogy nem lehet a ch-t csökkenteni, lehet, ésszel.

Mivel lehet csökkenteni?
A liszt egy részét helyettesítjük alacsony vagy nulla ch értékű alapanyagokkal, búzasikér, magok, maglisztek, magtöretek tökéletesek erre.

Én most a sikér mellett lenmaglisztet használtam, ez az IR étrendünkben nem számolós alapanyag.
Ezekkel a cserékkel 315ch helyett 225ch lett a kenyerem szénhidrát tartalma, tehát 90gr ch val kevesebb, ami majdnem 30%.
Így a kenyér ch tartalma 27ch/100gramm lett.*'
Ebből a kenyérből kicsit több mint 10 dekát ehetünk reggelire.

Ez sok vagy kevés?
Ez egyéni. Van akinek a 60gr bolti tk kenyér elfogyasztása is nehéz, mert sok vagy mert nem szereti; van akinek meg kevés. Mindenki szabja magára, milyen kenyeret eszik, mennyire nagyétkű, mennyire szereti a kenyérféléket.
Hozzáteszem hogy a bolti tk kenyerek élvezeti értéke nem hasonlítható a házi sütéshez, mondhatni ég és föld. Nem kell mondjam melyik javára.



Hozzávalók:

előtészta, sütés előtt 10-12 órával készítjük

200gr teljes kiőrlésű búzaliszt
150gr víz
5gr friss élesztő

Egy villával összekeverem, egynemű gombóccá,  lefedve a pulton hagyom 10-12 órát, semmi más tennivaló nincs vele.
Ez idő alatt túlkel, visszesik, a sikérszálak megerősödnek, a kenyér sokkal levegősebb, puhább, tovább eltarthatóbb lesz.

Kenyér összeállítása:

a teljes előtészta
Könnyű, levegős bélzet
100gr sima búzaliszt
100gr lenmagliszt
75gr teljes kiőrlésű búzaliszt                  
50gr búzasikér
2tk só
10gr friss élesztő
30gr olaj
40gr habtejszín
160ml víz*''
1 mk őrölt édeskömény
kevés egész lenmag a szóráshoz


Az alapanyagokat a kenyérsütő üstjébe mérem, dagasztóprogramot indítok, sima, fényes tésztát dagasztok- 45 percig kelesztem fedeles tálban, majd kicsit átnyomkomom, formázom, szilikonos sütőpapírral bélelt, fedeles jénaiba teszem, Újabb 45 percig pihentetem, majd bevágom, vízzel lefújom, megszórom lenmaggal, ismét lefújom, így nem potyognak majd le a magok, legalábbis nem mind.
Előmelegített 230fokos sütőben sütöm 30 percig, majd visszaveszem a hőt 200 fokra és leveszem a fedőt, 15 percig sül így, rácson hagyom kihűlni.

*' A folyadék mennyiségw változó lehet, így érdemes a ch értéket minden kenyérnél kiszámolni.

*''A folyadék mennyisége mindíg függ a liszt minőségétől, kezdjük kevesebbel és ha szükséges pótoljuk hogy sima, selymes felületű, szakadásmentes tésztát kapjunk.

Az előtésztás kenyeremet Limara zürichi kenyere ihlette.

Nikk




2016. január 6., szerda

Teljes kiőrlésű zsemle - túróval



Egy kedves IR-es ismerősömnek, Gyöngyinek  ígértem túróval készült zsemlét, hát megszületett.
Puha, levegős, szaftos, nem túródarabkás (!) bélzet, értékes fehérje, lassú ch ;azt hiszem a tökéletes szendvicsalap számunkra.




Hozzávalók:


300gr teljes kiőrlésű búzaliszt                          
Könnyű, levegős bélzet
100gr sima búzaliszt
50gr búzasikér
100gr krémes túró ( Aldi Milfina New Lifestyle sovány túró )
20gr friss élesztő
1,5-2tk só
300ml víz*
50gr olaj
csipet aszkorbin (C-vitamin por-elhagyható)

Ezúttal is búzasikért használtam a tésztához,  lisztmennyiségben, lazább tőle a tészta és picit csökken a ch.


A folyékony majd a száraz összetevőket is a kenyérsütő üstjébe mérem, lágyabb de nem ragacsos tésztát dagasztok, egy órát hagyom kelni, fedeles tálban.

Én most 10db, 26ch tartalmú zsemlét készítettem,
Mérlegre dobtam, súly alapján 10 részre osztottam, pár perc múlva formáztam, majd 30 percig pihent a sütőpapíros tepsin egy másik darab sütőpapírral letakarva. Én lágytojás tartókat teszek a zsemlék közé, így biztosan nem tapad rájuk a papír, bár ha igen, az is csak esztétikai gondot okozna. Vízzel jól megfújom a zsemléket és a köztük lévő szabad helyeket , ez elég volt a gőzképződéshez de kis edényben vizet is lehet tenni a sütő aljába, kinek mi válik be.
180 fokra előmelegített sütőben 22 perc alatt sült készre.

* A folyadék mennyisége mindíg függ a liszt minőségétől, kezdjük kevesebbel, majd ha szükséges pótoljuk hogy lágy de nem ragadós, sima selymes felületű tésztát kapjunk.


Fázisfotók:



 Kellemes sütögetést! :)

Nikk




2016. január 3., vasárnap

Mókus stangli - teljes kiőrlésű, sajtos



Miért mókus? :) Mert  mokuslekvár  receptje nyomán készült, annyiszor szóba került az IR-es pajtásokkal, hogy már csak így emlegetjük. Teljes kiőrlésű verzió, némi változtatással, bárki elkészítette mindenkinek tuti siker volt.
Puha kifli, ropogós sajtkéreggel.




Hozzávalók:
(9db 30ch tartalmú stanglihoz)

300gr teljes kiőrlésű búzaliszt
100gr sima búzaliszt
50gr búzasikér
20gr friss élesztő
2tk só
60gr olaj
150ml tej
180ml víz *
szóráshoz reszelt sajt

Ezúttal is búzasikért használtam a tésztához,  lisztmennyiségben, lazább tőle a tészta és picit csökken a ch.

A tejet, a vizet, az olajat  és az élesztőt a kenyérsütő üstjébe mérem, kicsit elkeverem, majd a többi hozzávalót is hozzáteszem. Lágy de nem ragadós, sima, selymes felületű tésztát dagasztok, 1.5-2 órát hagyom kelni fedeles kelesztőtálban, ezalatt hatalmasra nő, teli lesz légbuborékokkal, könnyű, rugalmas tésztát kapunk. Lisztezett deszkára borítom, kicsit átnyomkodom, kilapítom, megszórom némi reszelt sajttal, összhajtogatom. A mérlegre dobom és a súly alapján elosztom 9 egyenlő részre. Rudakat sodrok, sütőpapíros tepsire sorakoztatom, egy másik sütőpapírral letakarom, 30 percig pihentetem. Ezalatt a sütőt előmelegítem 170 fokra. Az idő letelte után megszórom reszelt sajttal, jól megfújom vízzel a stanglikat és a köztük lévő sütőpapíros részeket is, majd a sütőbe tolom, 22-25 perc alatt sülnek készre.

Másnap is puha, fagyasztható .


zsemlének formázva, egész köménnyel szórva

* A folyadék mennyisége mindig függ a liszt minőségétől, kezdjük kevesebbel és ha szükséges pótoljuk hogy lágy de nem ragadós, sima, szakadásmentes tésztát kapjunk.

Nikk



2016. január 2., szombat

Mindennapi kenyerünk - teljes kiőrlésű kenyér



Sokféle kenyeret, pékárut készítek de ez lett a kedvenc, amit legtöbbször varázsolok elő, más más ízesítéssel, formában, bevágással.
Hibrid, teljes kiőrlésű rozskovász és kis élesztő hozzáadásával készül. A fenomenális ízvilágon kívül azért lett kedvenc, mert annyi idő alatt megvan mint egy csak élesztős kenyér de a kovásznak köszönhetően sokkal levegősebb, puhább, finomabb; tovább megőrzi frissességét, mint minden előtésztás, öregtésztás kenyér.




Hozzávalók:

100gr teljes kiőrlésű rozskovász*
300gr teljes kiőrlésű búzaliszt
100gr sima búzaliszt
50gr búzasikér                                                                
Könnyű, levegős bélzet
10gr friss élesztő
2tk só
50gr habtejszín
270ml hideg víz
25gr olaj                                                                  


Először a folyékony,  majd az többi hozzávalót is a kenyérsütő üstjébe mérem, közepes keménységű tésztát dagasztok. sima, fényes, szakadásmentes felületű legyen, de azért legyen tartása.
Kelesztőtálban 1 órát pihent, majd kicsit átnyomkodtam, veknit formáztam, sütőpapírral bélelt, fedeles jénaiba tettem, ahol 50 percet várakozott, ezalatt előmelegítettem a sütőt 230 fokra.
Amikor letelt az 50 perc levettem a fedőt, megszitáltam liszttel, majd hosszában, körülbelül 1 cm mélyen bevágtam (tapétavágó késsel, amit csak erre a célra használok).
Betoltam a forró sütőbe, 30 perc után visszavettem a hőt 200 fokra, levettem a fedőt és további 15 percet sült. Akkor van kész ha kopog az alja. :)


* Rozskovász: sokféle kovászrecept kering, én a legegyszerűbbet választottam, csak liszt és víz, a jokaja útmutatása alapján, Teljes kiőrlésű rozslisztből lett a legerősebb kovászom, már csak ezt használom. Hűtőben tartom, fedeles műanyag dobozban, mikor elveszek belőle, 100 grammot, pótlom 100gr liszt +100gr víz keverékével, 1 órát a pulton hagyom és megy vissza a hűtőbe.
Sokan sütnek csak kovásszal ami csodálatos, a kenyérsütés magasiskolája de nekem és a családnak ez a hibrid verzió lett a kedvencünk. :)

Nikk

Zabpelyhes zsemle - teljes kiőrlésű


dagasztás nélkül

Ezt a zabpelyes zsemlét nagyon régóta készítem, mókuslekvár korábbi oldalán találtam anno, gyors, nem kell dagasztani, csak egyszer kell keleszteni. Ennek megfelelően az állaga sem a hagyományos zsemlére emlékeztet, egyedi bélzettel, kissé laposabb formával, rücskös külsővel rendelkezik.
Én nagyrészt teljes kiőrlésű lisztből, cukor nélkül készítem.

Mindenképp érdemes kipróbálni, jól jön a lustább vagy időhiányos napokon:)




Hozzávalók:

250gr teljes kiőrlésű búzaliszt
100gr sima búzaliszt
20gr búzasikér
100gr apró szemű zabpehely
7gr szárított élesztő
3ek olaj
400ml langyos víz

Először a száraz hozzávalókat egy kanállal összekeverem, majd hozzáteszem a vízet, olajat, lefedem 1-1,5 órát a pulton hagyom. Ezalatt megemelkedik, kissé buborékossá válik, nem ijedjünk meg, nem áll össze, nyúlósabb galuska állagú marad. Amíg a tészta pihen. előmelegítem a sütőt 200-220 fokra, egy tepsire sütőpapírt terítek.

A tésztából egy nagobb kanál segítségével hamokat teszek a tepsire, kicsit megigazítom a széleket, majd 20-25 perc alatt készre sütöm, rácson hagyom kihűlni.

Nikk


Baconos grissini - teljes kiőrlésű



A bacon jó... nagyon jó... mást nem is fűznék hozzá :)




 Hozzávalók:

300gr teljes kiőrlésű búzaliszt
100gr sima búzaliszt
30gr búzasikér
50gr vaj
2tk só
20gr friss élesztő
180ml tej
110ml víz*
1ek négyszeres erősségű édesítőszer (eritrit+stevia)
vagy 4tk cukornak megfelelő más édesítő /elhagyható/

szeletelt bacon
tojás
szezámmag


A tejet, vizet, szobahőmérsékletű vajat , majd a többi hozzávalót is a kenyérsütő üstjébe mérem; sima, selymes felületű tésztát kapok.
Dagasztás után fedeles tálban kelesztem körülbelül 1 órát.
Lisztezett deszkára borítom, kb. 2mm vastagságúra, vékonyabb, ropogósabb tésztát szereték.
Téglalap alakra nyújtom, hosszú pengéjű késsel felcsíkozom, nagyjából a baconszeletek méretére. A szalonnaszeleteket szétválasztom, leterítem a deszkán, ráhelyezem a tésztacsíkokat, mindkét végét megcsavarom. A sprirálok tésztaoldalait megkenem felvert tojással, megszórom szezámmaggal. 30 percet pihentetem, ezalatt előmelegítem a sütőt 200 fokra. Mielőtt a sütőbe tolom, vízzel lepermetezem, 20 perc alatt sül készre.

Vékonyabb, ropogósabb rudak. rágcsa kategória.
Készült egy tartalmasabb verzió is, hamarosan megosztom:)

* A folyadék mennyisége mindíg függ a liszt minőségétől, kezdjük kevesebbel és ha szükséges pótoljuk hogy lágy de nem ragadós; sima, selymes, szakadásmentes tésztát kapjunk.

Nikk




2016. január 1., péntek

Teljes kiőrlésű, magos tekerencs



Amikor ezt a finomságot készítettem, igazából perecet terveztem de a formázáskor jött az ihlet, csavarom-tekerem inkább, nem is bántam meg. Enyhén édes, puha, kalácsjellegű tészta.




Hozzávalók:

300gr teljes kiőrlésű búzaliszt
150gr sima búzaliszt
50gr búzasikér
25gr friss élesztő
2tk só
2tk négyszeres édesítő erejű édesítő (eritrit+stevia)
(vagy bármely édesítő 8tk cukornak megfelelően)
0,8dl napraforgóolaj
250ml tej
100-150ml víz *

tetejére:
felvert tojás
szezámmag
egész mák
reszelt sajt

Ezúttal is búzasikért használtam a tésztához,  lisztmennyiségben, lazább tőle a tészta és picit csökken a ch.


A folyadékokat a kenyérsütő üstjébe mérem, majd belemorzsolom az élesztőt és hozzáadom a többi hozzávalót. Dagasztás után fedeles tálba borítom, 1 órát kelesztem, Amikor letelt az 1 óra, picit átmozgatom  majd egyenlő részekre osztom. Lemérem az egész tésztát, utána osztok-szorzok hogy pontosan ugyanakkora darabokat kapjak, ez azért fontos hogy minden darabban ugyanannyi ch legyen.

10 perc pihenő után a darabokból rudat sodrok,  kettéhajtom , egyik felét a másikra tekerem, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatom, másik sütőpapírral letakarom,
20-30 percet hagyom pihenni, ezalatt előmelegítem a sütőt 200 fokra.
Amikor letelt az idő a fedő papírt leveszem ,elteszem későbbi sütéshez. A tekerencseket lekenem tojással, megszórom a magokkal, reszelt sajttal, jól lefújom vízzel hogy gőz képződjön a sütés során és betolom a sütőbe.
20-22 perc alatt sül készre az én sütőmben, rácson hagyom kihűlni.
Fagyasztható, kiengedés szobahőmérsékleten.

* A folyadék mennyisége mindíg függ a liszt minőségétől, kezdjük kevesebbel és ha szükséges pótoljuk hogy lágy de nem ragadós; sima, selymes, szakadásmentes tésztát kapjunk.


Nikk






Túrós zabpalacsinta - liszt nélkül


 pirított dióval, fahéjjal

Sokáig nem ismertem a zabot, ezt a remek gabonát is az új életemnek köszönhetem.
 Zabpehely, zabkorpa, zabpehelyliszt, ma már a konyhám alapvető részét képezik.
Rostbomba, számtalan módon felhasználható, édes és sós ételekbe egyaránt.
Az eredeti recept a fittkonyha oldalán lett méltán híres, én is azóta imádom és készítem számtalan variációban, ezer köszönet érte az IR-es társadalom nevében :) .






Édesítőszert már régóta a koncentrált, négyszeres erősségű eritrit+stevia keveréket használom, persze más, IR kompatibilis édesítővel is elkészíthető, xilit, eritrit, stevia vagy mesterséges édesítőszer is használható, mindenki ízlése és elvei alapján alkalmazza ezeket.

Az ízesítés is variálható természetesen, én pici vaniliával és fahéjjal szeretem legjobban, ha van időm diót pirítani- mert az csakis pirítva a legjobb- akkor teszek rá.
A magolajak nagy szerelmeim, ebbe a finom reggelibe dióolajat használok, finom aromát kölcsönöz neki, persze más olajjal is elkészíthető vagy el is hagyható.

Tökéletes reggeli, vacsora; sokszor viszem munkába is, melegítve is kitűnő.


Hozzávalók:
(egy 30ch étékű reggelihez készített adag)

50gr aprószemű zabpehely
1 tojás
60gr krémes túró
1/2 kk sütőpor (elhagyható)
1tk négyszeres édesítő erejű édesítőszer (eritrit +stevia)
fahéj
vanilia
forró víz
1tk dióolaj (lehet sima napraforgó is)
1ek szárazon pirított, tört dió + a szóráshoz

A kimért zabpelyhet tálba teszem, felöntöm annyi forró vízzel hogy éppenhogy ellepje, majd 10-15 percig magára hagyom, ezalatt megszívja magát, megpuhul. Beleütöm a tojást, majd a többi hozzávalót, villával jól elkeverem.

Minimális olajjal kikent palacsintasütőbe halmokat kanalazok, közepes lángon sütöm, amior összeállt, aranybarna lett az egyik oldala, egy lapát segítségével átfordítom.
Miután elkészült, megszórom a pirított dióval :) .

Nikk