2016. február 10., szerda

Tejfölös bagett - teljes kiőrlésű



Azt mondják nem a méret a lényeg, ezúttal mégis a szokásosnál kicsit nagyobb, 40 ch értékű, vacsorára szánt bagettek készültek.
A tejfölnek köszönhetően puhák, jóízűek.
Félbevágva kisétkezésre vagy kisebb gyerkőcnek az iskolába is épp megfelelő :)




Hozzávalók:                                                                           


300gr teljes kiőrlésű búzaliszt                      
100gr búzaliszt
50gr búzasikér
270ml víz*
100gr tejföl (20%-os)
30gr puha vaj
22gr friss élesztő
2tk só
1 csipet C-vitamin por (aszkorbinsav)


~ Minden hozzávalót a kenyérsütő üstjébe mérek, az élesztőt is csak belemorzsolom, sima, selymes felületű, nem ragadós tésztát dagasztok, lefedett tálban 1 órát hagyom kelni.
~ Amikor letelt az egy óra, átgyúrom, Mivel most 40ch tartalmú bagettet szeretnék, súly alapján 6db-ra osztom a tésztát.
~ 10 percet hagyom pihenni, majd kicsit megnyújtom, feltekerem,  az illesztést összecsípem és tetszőleges hosszúságúra sodrom.
~ Sütőpapíros tepsire sorakoztatom, picit lelepogatom a tetejét, egy másik papírral vagy egy zacskóval letakarom, 30 percig kelesztem. Ezalatt előmelegítem a sütőt 220 fokra, egy kis fém edényében meleg vizet készítek a sütő aljába a páraképződés érdekében.
~ Amikor letelt az idő, jól megfújom vízzel, erre a célra rendszeresített tapétavágó késsel hosszában bevagdosom őket, majd sütőbe tolom, a vizes fém edénykét kiveszem a sütőből.
~ 10 perc sütés után visszaveszem a hőt 200 fokra.                          


20-22 perc alatt sül készre, rácson hagyom kihűlni őket.


*A folyadék mennyisége mindíg függ a liszt minőségétől, kezdjük kevesebbel majd ha szükséges pótoljuk hogy lágy de nem ragadós, sima, szakadásmentes tésztát kapjunk.