2015. december 31., csütörtök

Provance-i gyökérkenyér - Pain Paillasse teljes kiőrlésű plus size


Kenyérsütő pályfutásomat a dagasztás nélküli kenyerekkel kezdtem, mondván kevés munkával és nulla hozzáértéssel, talán nem lövök mellé; még ha egyszerűbb is lesz a végeredmény. Ma már tudom hogy nem egyszerűbb, hanem csodálatos ez a hosszú, 10-16 órás kelesztésű kenyérféle, amit bármivel ízesíthetünk, elkészítése pedig tényleg egyszerű.

A  gyökérkenyér receptek nagy része csak lisztet, vizet, sót, élesztőt vagy kovászt tartalmaz, én némi tejszínnel készítem, azt gondolom minden kenyérfélének jót tesz némi tejtermék de természetesen ez elhagyható.

Általában ezek a kenyerek hosszú, vékony csavart alakúak, a család vagyis inkább a férjem jobban szereti a nagyobb méretű szeleteket, így egy nagyobb verzió készült, oregano-bazsalikom fűszerezéssel .





Hozzávalók:

420gr liszt (285gr teljes kiőrlésű búza, 135gr sima búza)
40gr búzasikér
2tk só
20gr friss élesztő
400ml hideg víz
20gr habtejszín
1-1tk oregano és bazsalikom


A hozzávalókat egy kanállal összekeverem, majd lefedve a pulton pihentetem 10-12 órát, ha elszaladna az idő és még többet várakozik akkor sem történik baj, remek lesz.

12 óra múlva lisztezett deszkára borítom, áthajtogatom, a kívánt formára, most hosszúkásra hagyom.. Ragadós tészta, annak is kell lennie, a lisztnek nagy hasznát vesszük, mindenképp legyen kéznél. Általában olajat használok a formázáskor de ennél a kenyérfélénél a liszt a befutó,  A csavarásnál is ez láttatja majd a mintázatot.
1 órát várakozik a lisztes deszkán, félidőben egy fedeles sütőtálat, beteszek a sütőbe és előmelegítem 230-240 fokra. Amikor letelt az 1 óra, óvatosan kiveszem a sütőtálat, beleteszek  egy darab sütőpapírt, a tésztát szintén jó lisztesen megcsavarom, mindkét végén háromszor-négyszer; majd áthelyezem a forró jénaiba. Ráteszem a fedőt és a sütőbe tolom. 25 perc múlva leveszem a fedőt és visszaveszem a hőt 200 -210 fokra, így sül tovább 20-25 percet.
 Akkor van kész, ha az alja kopog, ekkor rácsra teszem.

Csak győzzük kivárni amíg kihűl :)

Nikk



2015. december 30., szerda

Teljes kiőrlésű magos lapok

                                               
Ha már úgyis az év utolsó napjára ébredünk hamarosan, egy kis buli kellék a pezsgő mellé, sós, ropogós extra magos lapok. Évekkel ezelőtt egy kenyeres csoportban láttam egy verziót svéd magos lapok néven, azóta is kering sokféle változta,

100% teljes kiőrlésű lisztből is tökéletes az íze, állaga; a pirult magok pedig tovább emelik az élvezetet.
Lassú felszívódású rágcsálnivaó, kisétkezésre vagy nassolásra, ráadásul a gyerekek is imádják, tipikus rájárós nasi ezért érdemes rögtön dupla adaggal sütni :) .




Hozzávalók:

200gr liszt  (100% teljes kiőrlésű vagy keverve, maximum 30% fehér liszttel)
100ml lenmag
100ml napraforgómag
100ml szezámmag
40gr apró szemű zabpehely
1 tk sütőpor
1,5 tk só
200ml víz
100ml étolaj


Egy tálban összekeverem a hozzávalókat, lefedem, 30-40 percig pihentetem, ezalatt előmelegítem a sütőt 175 fokra. A pihenőidő letelte után olajozott nyújtófával vagy két sütőpapír között leheletvékonyra nyújtom. Hosszú pengéjű késsel formára vágom, 30-40 perc alatt aranybarnára sütöm. Minél vékonyabbra sikerül nyújtani, annál ropogósabb lesz.
A megadott mennyiség 1-1,5 gáztepsire nyújtható.

Jó ropogtatást kívánok! :)

Nikk



Élet inzulinrezisztenciával (IR) és policisztás ovárium szindrómával (PCOS).


 Magamról, a blogról.

2012 decembere óta élem az új életem. IR és PCOS, életre szóló társaim lettek. A cukorbetegség előszobájában toporogtam. Megbékéltem vele...idővel; életmódot váltottam...azonnal. Könnyen ment? Nem. Metformin, rendszeres mozgás, ÚJ ÉTREND , új alapanyagok, nulla cukor, nulla fehér lisztes pékáruk,  napi 5x étkezés, 160gr szénhidrát (ch). Amikor az IR-étrendet megkaptam, biztos voltam benne hogy hamarosan 300 kiló leszek, mert napi ötször kell ennem az addigi kettő helyett. Márpedig ha napi kettővel 100kiló fölé sikerült tornásznom magam, mi lesz ezután?? Rettegtem. Rettegtem de csináltam, rendületlenül, mert hittem az orvosomban, aki határozottan állította hogy bizony javuló laboreredmény és fogyás lesz ebből, bíztam a lehetőségben, az új reményben. Ezúton is köszönet Dr. Breyer Helgának.

Az eredmény, közel két év alatt:  folyamatosan javuló laboreredmények, -32 kg, egy új élet.

Az utam még nem ért véget, azóta elltelt már egy újabb év, hálás vagyok mindenkinek aki segített ebben, az orvosoknak, családnak, barátoknak, munkatársaknak.






Erről szól a blog, hogy nem annyira nehéz mint elsőre gondolnánk. azért mert kaptam egy életreszóló csomagot,  nem mondok le mindenről amit addig szerettem. Nem is kell. Továbbra is elkészítek mindent, csak már IR-barát alapanyagokból, arányokkal. Magamnak és a családomnak.
MINDENT. TÉNYLEG.

Mivel az életmódváltásban központi szerepet játszik az étrend, itt gyűjtöm majd össze a kedvenc recepteket, saját ötleteket és azok megvalósítását. Főként szénhidrát szempontból érdekes ételek, kenyerek, pékáruk, kelt tészták, köretek, édességek kerülnek fel, hisz ezeket mindenképp magunk kell hogy elkészítsük, hisz elég kevés helyen kaphatóak tisztességes alapanyagokból készült termékek.

Ha varázsütésre eltűnne a betegségem, akkor sem váltanék vissza a régi életemre, mert ez az életmód a részemmé vált. Új ételeket ismertem meg, új alapanyagokat, új ízeket és a mozgás örömét .

Imádom minden pillanatát! 

Nikk