2015. december 30., szerda

Teljes kiőrlésű magos lapok

                                               
Ha már úgyis az év utolsó napjára ébredünk hamarosan, egy kis buli kellék a pezsgő mellé, sós, ropogós extra magos lapok. Évekkel ezelőtt egy kenyeres csoportban láttam egy verziót svéd magos lapok néven, azóta is kering sokféle változta,

100% teljes kiőrlésű lisztből is tökéletes az íze, állaga; a pirult magok pedig tovább emelik az élvezetet.
Lassú felszívódású rágcsálnivaó, kisétkezésre vagy nassolásra, ráadásul a gyerekek is imádják, tipikus rájárós nasi ezért érdemes rögtön dupla adaggal sütni :) .




Hozzávalók:

200gr liszt  (100% teljes kiőrlésű vagy keverve, maximum 30% fehér liszttel)
100ml lenmag
100ml napraforgómag
100ml szezámmag
40gr apró szemű zabpehely
1 tk sütőpor
1,5 tk só
200ml víz
100ml étolaj


Egy tálban összekeverem a hozzávalókat, lefedem, 30-40 percig pihentetem, ezalatt előmelegítem a sütőt 175 fokra. A pihenőidő letelte után olajozott nyújtófával vagy két sütőpapír között leheletvékonyra nyújtom. Hosszú pengéjű késsel formára vágom, 30-40 perc alatt aranybarnára sütöm. Minél vékonyabbra sikerül nyújtani, annál ropogósabb lesz.
A megadott mennyiség 1-1,5 gáztepsire nyújtható.

Jó ropogtatást kívánok! :)

Nikk